PopRecensie

Karsu swingt in de lege Doelen achter haar vleugel, en wij swingen thuis mee

Zelfs via de livestream wordt de luisteraar meegezogen in Karsu’s bijzondere muzikale universum.  Beeld
Zelfs via de livestream wordt de luisteraar meegezogen in Karsu’s bijzondere muzikale universum.

Pop
Karsu
Livestream De Doelen
****

Saskia Bosch

Het is normaliter een van de mooiste momenten van een concertbezoek: het verwachtingsvolle geroezemoes van de fans in de zaal net voor hun idool de bühne betreedt. Nu we het vanwege de coronamaatregelen met livestreams moeten doen, is alles anders. In plaats van samen met andere fans het optreden te ondergaan, log je op een rustige zondagavond in op je pc om naar de livestream van Karsu vanuit de Doelen te luisteren. Dan maar de stream op fullscreen zetten en zo dicht mogelijk op het scherm kruipen, om toch nog een beetje een livegevoel mee te krijgen.

De Nederlandse zangeres en pianiste Karsu neemt sinds jaar en dag een bijzondere plaats in het Nederlandse muzieklandschap in. Niet alleen beschikt ze over een imposante stem, ze brengt ook een unieke mix van pop, jazz en Turkse muziek. En ook voor reggae en fado kun je terecht bij de muzikante met Turkse roots.

Al die stijlen komen voorbij in de livestream vanuit de Rotterdamse Doelen. In een blauw-rode glitterjurk neemt Karsu zondagavond plaats achter haar piano om een mix van oude en nieuwe nummers te brengen. Hoewel een livestream nooit de impact kan hebben van een live-optreden, slaagt de 30-jarige muzikante er toch in om een uur lang te boeien. Het optreden begint ingetogen met het verstilde openingsnummer Bobby-Lily en de song Gesi baglari waarbij een gevoel van ingetogen weemoed heerst. Daarna wordt het tempo opgeschroefd en word je steeds meer meegezogen in Karsu’s bijzondere muzikale universum.

Bijvoorbeeld bij het aanstekelijke reggae-uitstapje Inadina. Bijzonder is ook de cover van Abels Onderweg, die Karsu ­afwisselend in het Turks en Nederlands zingt en dat met zo’n intensiteit doet dat het eerste kippenvelmoment een feit is. Tegen de tijd dat de ­uitsmijter Jest oldu uit de boxen klinkt, zit Karsu te swingen achter haar vleugel en valt de gitarist van enthousiasme bijna van zijn stoel. En intussen swingen wij gezellig mee.

Wanneer de stream is afgelopen, valt de stilte rauw op ons dak. Geen joelende fans, niet stiekem meeluisteren wat anderen van het optreden vonden. Maar als je na afloop van het concert meteen naar de platenkast rent om nog meer ­Karsu te luisteren, weet je dat ook een livestream in staat is je even los te weken van de ­coronarealiteit.

Lees ook:

Muziekrecensies

Lees hier meer recensies van pop, jazz en klassieke muziek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden