Koken met Karin

Karin bakt Zweeds: kanelbullar (kaneelbroodjes)

Kanelbullar Beeld Karin Luiten

Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor.

Fika betekent koffiepauze in het Zweeds, maar het is veel meer dan dat. In Zweden is het een cultureel fenomeen en een levensfilosofie tegelijk. Het staat voor even bewust een rustmoment nemen voor gezellig bij-kletsen met vrienden of juist een ernstig gesprek. En dat alles bij een kop koffie met iets lekkers erbij. Waarbij die koffie trouwens net zo goed thee of iets anders kan zijn. Noem het een soort mini-high tea, maar dan elke dag. 

Omdat ik toch in de buurt was , ging ik langs bij de zusjes Alma en Alvida. Ze vernoemden hun etablissement naar de lokaal beroemde ballonvaarder Salomon August Andrée die tevergeefs met zijn luchtballon de Noordpool poogde te bereiken. Het is nog steeds een familiebedrijf, nu gerund door Per, Elin en Tina. De vitrines staan boordevol klassiekers als Prinsessentaart (slagroomtaart met groene marsepein), Napoleon (een soort tompouce), Budapest (schuimige rol) en Kladkakka (chocoladecake), maar ook zijn er talloze soorten koekjes, want naar oud gebruik serveert de Zweedse gastvrouw immer zeven soorten koekjes aan de visite. Dik lijken de Zweden er zo op het oog niet van te worden, wel naar verluidt creatiever en productiever. 

Ook op kantoor is het fenomeen namelijk doorgedrongen, veel bedrijven hebben om 10 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags een verplichte gezamenlijke koffiepauze ingesteld. Al komt de koffie doodgewoon uit de automaat, een versnapering hoort er altijd bij. Dé fika-begeleider bij uitstek zijn kanelbullar, kaneelbroodjes. Overal zijn ze verkrijgbaar, vaak gerold, maar soms ook geknoopt of anderszins geknutseld. Alleen bij Nordpolen waren ze al op, dan had ik maar vanochtend moeten komen. Maar wacht, dan bak ik ze toch gewoon zelf.

Recept: zelf maken voor ±12 stuks

Deeg:

450 g bloem 
250 ml volle melk
100 g boter
50 g suiker
1 zakje droge gist (7 g)
½ theel zout
1 theel kardemom (6-8 kardemompeulen)

Vulling: 

75 g zachte boter
50 g (bruine) suiker
1 eetl kaneel
optie: 1 eetl vanilleextract

Glazuur: 

1 losgeklopt ei
2 eetl parelsuiker

Deeg:

Verwarm de melk samen met de boter. Stamp de kardemom fijn in een vijzel. Meng in een grote kom bloem, suiker, zout en kardemom door elkaar. Strooi de gist erop, giet de warme botermelk erbij en mix tot een geheel. Kneed dan met een machine (5 min) of met de hand (10 min) tot een soepel deeg. Laat in een kom afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme plek verdubbelen in volume. Rol op een bebloemd aanrecht (of een vel bakpapier) met een deegroller uit tot een grote lap (± 25 x 35 cm). 

Vulling:

Meng boter, suiker, kaneel en vanille door elkaar en verdeel met een spatel over het deeg. Rol op tot een dikke worst en snij in ± 12 plakken. Leg iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek af met een schone theedoek en laat
nog eens een uurtje rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Kwast de rondjes in met losgeklopt ei en bestrooi met parelsuiker. Bak in ± 10 minuten
goudbruin. Warm en vers het lekkerst, maar invriezen kan ook prima.

Tips

Parelsuiker (of greinsuiker) zijn decoratieve dikke suikerkorrels die niet smelten in de oven. Te koop online of bij speciaalzaken, maar in Zweden (en trouwens ook België en Duitsland) ook gewoon in de supermarkt.
Ook lekker: geschaafde amandelen erover.

Lees alle recepten van Karin Luiten terug in dit dossier. 

Ons weekendmagazine Zomertijd staat in het teken van Zweden. Meer lezen? U vindt alle verhalen in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden