Review

Kapitein Jongen heeft genoeg lijkgeur geroken

Tot hij twee maanden geleden met de vut ging, dronk Harry Jongen koffie uit een mok met het opschrift Opperknook. Maar meer nog typeert zijn bijnaam de meest spraakmakende kapitein van het Nederlandse leger: De Neus.

De titel van het boek over zijn macabere belevenissen, had niet anders kunnen zijn dan zijn befaamde reukorgaan. Want Jongen had en heeft een bijzondere gave. Als officier bij de gravendienst had hij net als zijn collega's 'een neus' voor waar lijken zouden kunnen liggen. Maar Jongen kan ze ook nog eens ruiken.

Aan het begin van het boek wordt meteen aan een fabeltje een einde gemaakt. Jongen ruikt niet beter dan een hond. De verhouding mens-hond, qua reukcellen, is plusminus 5 tegen 200 miljoen. Wat Jongen wel voor heeft op een hond, is dat hij kan redeneren. Zoals: er groeien opvallend veel brandnetels, dat kan duiden op een verborgen lijk.

Op zo'n verdachte plek heeft Jongen een vast ritueel. De prikstok wordt in de grond gestoken, teruggehaald en Jongen ruikt aan de punt. Dan is het Bingo! of een dooie hond of zo. Jongens basistaak was het opsporen en identificeren van vermiste soldaten. Duitsers en geallieerden heeft hij naar boven gehaald. Ook assisteerde hij in Bosnië.

Het meest bekend is Jongen geworden door zijn onderzoeken in de criminele sfeer. Zijn speurtochten naar lijken van de Bende van Venlo en de vermoorde baby's van incestslachtoffer Jolanda. Jongen vond in België de lichamen van An en Eefje, die door Marc Dutroux verstopt waren.

Kapitein Jongen kijkt in 'De Neus' terug op een bewogen en bepaald niet onopgemerkte carrière. Lijkgeur heeft hij genoeg geroken, Jongen laat zich cremeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden