Review

Kan Gordianus de verleiding weerstaan? Neen, o neen!

De naam Steven Saylor zegt de thrillerlezer waarschijnlijk genoeg. Hij is de schepper van Gordianus de Vinder, een detective avant la lettre in het oude Rome. Maar zijn laatste boek, 'De Dood van Cassandra', is bijzonder aardig.

Willy Wielek

Bovendien geeft hij in een nawoord een sympathieke verklaring voor zijn onderwerpkeuze, daarom wil ik het toch bespreken. Hij schrijft dat geen historicus in de oudheid een biografie heeft nagelaten over een van de opmerkelijke vrouwen, hoewel ze ongetwijfeld veel invloed hebben gehad op de loop van de geschiedenis. De lezer zal alleen hier en daar kruimels vinden. Saylor maakt van die kruimels met zijn fantasie een smakelijke taart. In 'Cassandra', dat speelt tijdens de strijd tussen Caesar en Pompeius, wordt de Vinder, trouw echtgenoot en vader, al enigszins bedaagd, met veel grijs in zijn baard, getroffen door Cupido's pijlen: hij gaat vreemd.

Zijn geliefde is een heel curieuze vrouw. Zij dwaalt rond over het Forum, meestal in gescheurde kleren, profetiëen mompelend zoals de Griekse van wie ze haar naam leende, en zo nu en dan neervallend in een stuip. Maar ze is beeldschoon, dat scheelt. Wordt ze echt door de goden aangeraakt? Is ze krankzinnig? Of een geraffineerde bedriegster? Gordianus weet het nog steeds niet als ze, na enige hemelse herdersuurtjes, in zijn armen aan gif bezwijkt. Hij zorgt ervoor dat ze met de nodige eerbewijzen wordt verbrand en bij die verbranding verschijnen onverwacht zeven van de belangrijkste Romeinse vrouwen, onder wie Caesars kuise gade Calpurnia.

Een van hen moet Cassan-dra hebben gedood. Kan de Vinder deze uitdaging weerstaan ? Neen, o neen. Lees, geniet en steek al doende het nodige op van de Romeinse geschiedenis.

Ik zal niet eens proberen een verbinding te leggen met het andere boek dat ik bespreek, 'Zoenoffer' van Karin Slaughter, want die is niet te vinden: ze hebben niets met elkaar gemeen. Het boek begint met een knaleffect: 'shock and awe', dat kun je wel zeggen. Een meisje van dertien richt een pistool op een jongen van vijftien en lijkt vastbesloten te vuren. Wat moet politiecommissaris Jeffrey Tolliver doen? Hij schiet met de dood in het hart het meisje neer. Als in de wc het in stukken gesneden lichaam van een pasgeboren baby wordt gevonden (dit is geen boek voor mensen met een gevoelige ziel) denkt natuurlijk iedereen dat de jongen de vader is en het meisje de moeder. . . Maar nee, zo eenvoudig is het niet. Het wordt erger en erger, de ene verschrikking verjaagt de andere, geachte ingezetenen van Grant Country blijken onvoorstelbaar slechte boeven. . . en de politie plus dokter Sara kunnen zich de haren wel uit het hoofd trekken omdat ze van alles en nog wat over het hoofd hebben gezien. Geen fijnzinnige literatuur, ook al wordt het boek een literaire thriller genoemd, maar impact kun je het niet ontzeggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden