Tiger Award

Kameroens kinderdrama wint Rotterdams filmfestival

In festivalwinnaar 'Le spectre de Boko Haram' halen twee broertjes herinneringen op aan hun ontsnapping. Beeld
In festivalwinnaar 'Le spectre de Boko Haram' halen twee broertjes herinneringen op aan hun ontsnapping.Beeld

Films over ontvoerde en misbruikte kinderen gooien hoge ogen op het filmfestival van Rotterdam. Een Kameroens docudebuut won de hoofdprijs, een Belgisch debuut is één van de publieksfavorieten.

Belinda van de Graaf

Twee broertjes zitten onder een boom en halen herinneringen op aan hun ontsnapping. Ibrahim en Mohamed vluchtten uit een terroristisch kamp en werden opgevangen in het stadje Kolofata in Kameroen. Ze werden gewassen en kregen kleren.

In een opmerkelijk rustige en aangrijpende vertelling buigt regisseur Cyrielle Raingou zich in Le Spectre de Boko Haram over het lot van de kinderen die in het hoge noorden van Kameroen, op de grens met Nigeria, zijn blootgesteld aan terreurorganisatie Boko Haram. De documentaire won vrijdagavond in congrescentrum De Doelen de Tiger Award, de hoofdprijs (40.000 euro) van het 52ste filmfestival van Rotterdam, dat zondag zijn afsluiting heeft.

Heel indringend laat Raingou, die zelf uit het gebied komt, zien hoe de geweldsdreiging onderdeel is van het dagelijks leven. De terroristen schuilen in de bergen en vallen geregeld de omliggende dorpen aan. Op een schoolplein zie je hoe de kinderen worden beschermd. Op elke hoek van het plein staat een zwaarbewapende militair met mitrailleur, helm en kogelwerend vest. Indrukwekkend zoals de kinderen, die worstelen met trauma’s, in hun eigen woorden vertellen wat er gaande is. En als woorden tekortschieten, zijn er altijd nog gebaren.

Onschuldige kinderen

De strijd van onschuldige kinderen die het slachtoffer worden van agressieve volwassenen heeft tijdens het filmfestival van Rotterdam duidelijk indruk gemaakt. Een week lang voerde Dalva, het pakkende verhaal van een meisje dat door haar vader is misbruikt, de publieksenquête aan. Tot zaterdagmiddag kan het publiek zijn favoriet doorgeven. 's Avonds wordt de winnaar bekendgemaakt.

Dalva is het Franstalige debuut van de Belgische schrijver en regisseur Emmanuelle Nicot. Voor haar film deed ze onderzoek in een noodopvang voor jonge misbruikslachtoffers. Het verhaal dat daaruit voortvloeide, is het verhaal van Dalva, een meisje op de rand van de puberteit dat door haar vader jarenlang is afgeschermd van de buitenwereld.

Het Belgische drama begint op het moment dat vader wordt opgepakt en Dalva in een opvang terechtkomt. We zien een meisje dat geleerd heeft dat de incestueuze relatie met haar vader heel normaal is. Wat incest is, en kidnapping, zal ze geleidelijk leren. Zoals Raingou zich op locatie in Kameroen op de kinderen focust, zo stelt ook Nicot in haar Belgische verhaal het kind centraal. We zien Dalva’s verwarring, weerstand en groeiende woede. Het duurt lang voordat doordringt dat in de echte wereld andere wetten en omgangsvormen gelden.

Lees ook:

Iraanse grootmeester Jafar Panahi buigt over ethische grenzen

Iraanse filmmakers laten van zich horen op het Filmfestival van Rotterdam. Het meesterwerk is zonder twijfel No Bears van Jafar Panahi die al een half jaar gevangen zit in Teheran.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden