Cultuursubsidie

Kamer werpt Scapino Ballet reddingsboei toe

Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs, cultuur en wetenschap voorafgaand aan haar gesprek met de Tweede Kamer over de financiering van en de uitgangspunten voor het kunst- en cultuurbeleid in de komende vier jaar. 
 Beeld ANP
Minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs, cultuur en wetenschap voorafgaand aan haar gesprek met de Tweede Kamer over de financiering van en de uitgangspunten voor het kunst- en cultuurbeleid in de komende vier jaar.Beeld ANP

Minister van Engelshoven is bereid Scapino Ballet alsnog te redden met subsidie. Maar het blijft wachten op het nieuwe steunpakket voor de hele cultuursector.

In deze zware coronatijden was er maandag onverwacht hoopvol nieuws voor twee culturele instellingen: Scapino Ballet en muziekfestival Eurosonic Noorderslag kunnen de komende jaren alsnog rekenen op rijkssubsidie. De Tweede Kamer dwingt dit af bij cultuurminister Ingrid van Engelshoven.

De twee instellingen verkeerden de afgelopen weken in rouw, nadat de Raad voor Cultuur het kabinet begin juni had geadviseerd om subsidies anders te verstrekken. Het kabinet zou het geld vooral moeten besteden aan vernieuwende gezelschappen, die ook een jong publiek kunnen trekken. Scapino Ballet was hier het voornaamste slachtoffer van.

De Kamer steekt hier een stokje voor. In een debat maakten partijen uit coalitie en oppositie de minister maandag duidelijk dat zowel Scapino Ballet als Eurosonic Noorderslag op rijkssubsidie moet kunnen blijven rekenen. Voor beide instellingen ligt een motie klaar die oproept om ze alsnog op te nemen in de ‘culturele basisinfrastructuur’ (BIS) voor de jaren 2021-2024. Voor Scapino bijvoorbeeld betekent dit een subsidie van 1,7 miljoen euro per jaar.

Wachten met juichen

Over de moties wordt donderdag gestemd, beide kunnen rekenen op een ruime Kamermeerderheid. Van Engelshoven liet in het debat blijken dat ze gehoor zal geven aan de wens van de partijen: “Ik snap hoe politieke besluitvorming gaat”. Zakelijk directeur Erik Pals van Scapino is blij, maar ‘wacht nog even met heel hard juichen’. “Mijn moeder zei: ‘je moet de goden niet verzoeken’. Maar het is voor 99 procent zeker.”

Het goede nieuws voor deze twee instellingen kon niet verbloemen dat de cultuursector nog altijd zwaar lijdt onder de coronacrisis. Musea moesten wekenlang gedwongen dicht blijven, net als theaters en bioscopen. Deze maand waren hooguit dertig mensen welkom. In juli worden de maatregelen verder versoepeld, maar de anderhalvemeterregel blijft de instellingen hinderen.

Van Engelshoven heeft de sector eerder 300 miljoen toegezegd. Dat is bij lange na niet genoeg om iedereen overeind te houden, beseft het kabinet. “Het kan niet waar zijn dat we de sector nu in het putje laten zakken”, zei Van Engelshoven tegen de ongeduldige Kamerleden. “Maar we kunnen niet alles redden.” Dat er nieuwe steunmaatregelen moeten komen staat voor de minister ‘als een paal boven water’. “Daar sta ik voor en daar knok ik voor.”

Toch kon de minister maandag geen boter bij de vis leveren. Nieuwe steun moet worden geregeld in haar cultuurbegroting voor volgend jaar. Dat betekent dat er mogelijk pas op Prinsjesdag duidelijkheid komt over financiële hulp aan de cultuursector.

Lees ook:

Geen subsidie? Scapino Ballet geeft de strijd nog niet op

Wie had dat gedacht: Scapino Ballet zonder rijkssubsidie. Maar het gezelschap gooit de handdoek niet in de ring na het negatieve advies van de Raad voor Cultuur.

De Raad voor Cultuur spaart de grote jongens niet: geen geld voor Scapino en huiswerk voor De Nationale Opera

Het zijn echte instituten, de grote jongens op cultuurgebied. Maar bij de aanvraag voor rijkssubsidie voor de periode 2021-2024 staat bij het Scapino Ballet Rotterdam een keihard ‘nee’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden