null Beeld
Beeld

AgendaTheater

Kalifaatmeisje Laura H. op de planken

Voor het stuk ‘Laura H.’ oefenden de acteurs lang op de juiste Arabische keelklanken.

Hoe bijzonder is om van je debuut ruim 20.000 exemplaren te verkopen, er prijzen mee te winnen en twee jaar later een acteur jou te zien spelen in het theaterstuk over jouw boek?

Het overkomt NRC-journalist Thomas Rueb (34), schrijver van ‘Laura H. - Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer’. Hij zal vrijdag 9 oktober ongetwijfeld op een vip-plek zitten in het stadstheather in Arnhem bij de première van ‘Laura H.’ van ­Toneelgroep Oostpool.

Jade Olieberg als Laura H. Beeld Henri Verhoef
Jade Olieberg als Laura H.Beeld Henri Verhoef

Rueb tekende het verhaal op van de tot moslim bekeerde Laura H. die in 2015 haar man volgde naar IS-gebied. Ze wist met haar kinderen te ontsnappen en zat een jaar vast in een terroristencel in Vught.

Na de gevangenis pakte ze haar leven weer op. In Nederland woedt sindsdien een heftig debat over kalifaatgangers. Volgens sommigen was Laura H. een slachtoffer, anderen zagen in haar vooral een veiligheids­risico.

Actrice Jade Olieberg (26) speelt Laura H., en is net als zij half Surinaams. Ziet zij Laura H. als slachtoffer of dader? “Ik denk dat het vooral interessant is om te weten waaróm we haar zo graag als dader of slachtoffer willen zien. Dat was onze centrale vraag bij het maken van de voorstelling. Wij nemen zelf geen stelling. Dat mag het publiek doen na afloop.”

Nog een bericht van achter de coulissen: oud-politicus Tofik Dibi (39) adviseerde de acteurs bij de uitspraak van de Arabische keelklanken en islamitische rituelen. Hij vertelt de spelers zo dicht bij de authentieke uitspraak te hebben gebracht ‘als menselijk mogelijk’. “Het leidde tot best komische momenten. Bij Jade mocht de uitspraak die van een bekeerde moslim zijn, maar die zijn vaak preciezer dan ‘gewone’ moslims, dus ze heeft eindeloos geoefend. Met succes.”

We gaan het zien.

Laura H.
Toneelgroep Oostpool
T/m 24 december, Huis Oostpool, Arnhem

Lees ook:

Column: Franca Treur is ervan overtuigd: Laura H. is geen gevaarlijke jihadist

Fake news heeft van wantrouwen iets gezonds gemaakt, maar een groeiend gebrek aan vertrouwen in de medemens wordt terecht gezien als een groot maatschappelijk probleem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden