null Beeld

De SerieKaleidoscope

‘Kaleidoscope’ is een puzzel waarbij elke aflevering nieuwe vragen oproept, of juist beantwoordt

Kaleidoscope kun je lekker bingen in een volgorde die je zelf kiest en dan vallen de puzzelstukjes vanzelf op zijn plek.

Nienke Schipper

Eerst de overval, en dan de nasleep, of juist eerst de voorbereidingen en dan de overval? Bij Kaleidoscope maakt het niet uit in welke volgorde je de afleveringen kijkt. Een leuke belofte, maar werkt dat ook echt?

De acht afleveringen van Kaleidoscope hebben geen nummers maar kleuren; rood, geel, oranje, wit. Elke aflevering vertelt het verhaal vanuit verschillende personages, invalshoeken en momenten in de tijd. Zo speelt de paarse aflevering zich 25 jaar voor de grote overval af. We zien de twee criminele vrienden Roger Salas (Rufus Sewell) en Ray Vernon (Giancarlo Esposito) die perfect op elkaar zijn ingespeeld. De een houdt de gasten van een juwelenparty bezig, terwijl de ander de kluis leegrooft. So far, so good. Tot het noodlot toeslaat en er slachtoffers vallen als de chique sociëteit met rijkelui in vlammen opgaat.

Ruim twee decennia later is Salas de eigenaar van ‘s werelds best beveiligde kluis en is Vernon, die inmiddels door het leven gaat als Leo Pap, vast van plan die kluis te ontdoen van de 7 miljard dollar aan schimmige obligaties die erin liggen opgeslagen. Pap stelt een team samen van excentrieke criminelen die allemaal een opmerkelijke geschiedenis hebben.

De mislukte juwelenkraak uit de paarse aflevering verklaart waarom Salas en Pap elkaars vijand zijn geworden, maar ook zonder die informatie zijn de andere afleveringen kostelijk vermaak. Flitsende actie wordt afgewisseld met zinderde suspense en als kijker word je telkens beloond met nieuwe stukjes informatie.

Er gaat iets verschrikkelijk mis

Kaleidoscope is als een puzzel die bestaat uit stukjes informatie die óf nieuwe vragen oproepen, of die juist vragen beantwoorden uit eerdere afleveringen. Van wie is die bril op de bodem van de kluis, waar komt dat water vandaan en hoe zit het met de driehoeksrelatie tussen Judy, Bob en Stan, drie van de leden die deel uitmaken van Leo Pap’s excentrieke overvalteam?

Een ding wordt bij vrijwel elke aflevering direct duidelijk gemaakt: er gaat iets verschrikkelijk mis tijdens die grote overval, niets loopt zoals gepland. Maar wat en waarom? Het lukt de makers wonderwel om de serie spannend te houden tot je echt alle acht afleveringen hebt gezien én op het einde wel alle vragen kunt beantwoorden.

Uiteraard staat internet vol met tips over welke volgorde de meest ideale is, maar het werkt prima om gewoon willekeurig een volgorde te kiezen. Je kunt ook kijken in de volgorde die Netflix je aanbiedt, al schijnt het zo te zijn dat die voor elke abonnee anders is. Wel wordt aanbevolen om de witte aflevering als laatste te kijken, maar ook dat mag je zelf uitmaken.

Kaleidscope is te zien op Netflix

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden