FilmrecensieKajillionaire

‘Kajillionaire’ laat zien: ook families kunnen cultachtige trekjes hebben

Evan Rachel Wood als de getergde Old Dolio. Beeld Filmdepot
Evan Rachel Wood als de getergde Old Dolio.Beeld Filmdepot

Kajillionaire
Regie: Miranda July.
Met Evan Rachel Wood, Debra Winger, Richard Jenkins en Gina Rodriguez.
★★★

Belinda van de Graaf

Families kunnen cultachtige trekjes hebben. Zeker als je opgroeit met ouders die er een rigide wereldbeeld op na houden. Het Californische multitalent Miranda July, die beurtelings opereert als regisseur, schrijver, beeldhouwer en performancekunstenaar laat dat mooi zien in haar derde speelfilm ‘Kajillionaire’.

Robert, Theresa en hun 26-jarige dochter Old Dolio zijn niet zomaar onaangepaste buitenstaanders, ze zijn nonconformisten op het ziekelijke af. Het trio huurt als woning een goedkope kantoorruimte onder een zeepfabriek in Los Angeles en heeft er een dagtaak aan om de boel te flessen. Als kleine oplichters schuimen ze de stad af. Ze stelen postpakketten, lichten de verzekering op, tot ze tijdens een van hun zwendelpraktijken een jonge vrouw ontmoeten die alles op losse schroeven zet.

Melanie, ontwapenend gespeeld door Gina Rodriguez, is alles wat de familie niet is: open, enthousiast en nieuwsgierig. Vooral Old Dolio, door Evan Rachel Wood vertolkt met hangende schouders en lang sliertig haar, weet niet wat ze meemaakt. Voor het eerst doet ze iets voor een ander, en voelt ze iets voor een ander. Haar getergde, wantrouwende blik maakt plaats voor verwondering. Ze is als een kind dat een nieuwe wereld ontdekt.

Gelukkig ook nog echte emoties

Lang blijft Kajillionaire, dat raakvlakken heeft met het Griekse ‘Dogtooth’ waarin drie kinderen nog nooit buiten de omheining van de ouderlijke villa zijn geweest, een bizarre aangelegenheid, alsof je van de ene in de andere gekke ingeving tuimelt. Maar gelukkig weet July, die vijftien jaar geleden doorbrak met ‘Me and You and Everyone We Know’, waarin ze zelf een ploeterende videokunstenaar speelde, er toch nog echte emoties in te weven. Het lijkt er zelfs op dat zich een affaire ontspint tussen de twee jonge vrouwen. Of de ouders nog te redden zijn, is de vraag, zo voorbeeldig vallen ze samen met hun uitvretersmentaliteit.

Met name verrassend is de moederrol, gespeeld door Debra Winger. De 65-jarige Hollywoodactrice schreef onder veel meer twee grote jarentachtighits op haar naam, ‘An Officer and a Gentleman’ en ‘Terms of Endearment’, maar raakte daarna een beetje in de vergetelheid. Miranda July zet haar, geruggesteund door executive producer Brad Pitt, weer in het licht, al moet je wel je best doen om haar te herkennen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden