Evenementen

Kabinet biedt festivals een garantie vanaf 1 juli

Bezoekers van een concert van Andre Hazes in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert is onderdeel van een proef van Fieldlab hoe evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.  Beeld ANP
Bezoekers van een concert van Andre Hazes in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert is onderdeel van een proef van Fieldlab hoe evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.Beeld ANP
Redactie Trouw

Evenementenbouwers en de cultuursector zijn verheugd over een garantieregeling voor evenementen, die het kabinet vrijdag aankondigde. Voor evenementenbezoekers is die ook goed nieuws. Uit de regeling blijkt dat het kabinet erop gokt dat festivals, concerten en congressen vanaf 1 juli - in aangepaste vorm - weer door kunnen gaan.

Mocht dat vanwege corona toch niet kunnen, dan vergoedt de overheid de organisatoren 80 procent van de gemaakte kosten. Voor de overige 20 procent kunnen ze een voordelige lening krijgen, zo maakten staatssecretaris Mona Keijzer (economische zaken) en minister Ingrid van Engelshoven (cultuur) vrijdag bekend. Het demissionaire kabinet zet in totaal 385 miljoen euro opzij. Sportwedstrijden vallen ook onder de regeling, maar het betaald voetbal niet.

Ondanks de tegenvallers bij de levering van het AstraZenecavaccin, gaat het kabinet er nog steeds van uit dat alle volwassen Nederlanders die dat willen op 1 juli in elk geval hun eerste prik hebben gehad.

Belangrijk signaal naar de samenleving

De Alliantie van Evenementenbouwers is blij dat er eindelijk duidelijkheid is. Woordvoerder Jolanda Jansen noemt deze beslissing ‘een belangrijk signaal’ vanuit de overheid naar de samenleving. “Hier spreekt vertrouwen uit, al blijft het een domper voor de evenementen die eerder zouden moeten plaatsvinden en niet verplaatst kunnen worden, en daardoor nu buiten de boot vallen.”

“In eerste instantie zijn we hier heel enthousiast over”, stelt voorzitter Jan Zoet van de coronataskforce van de cultuursector. “Het is nu duidelijk dat we de eerste voorbereidingen kunnen gaan treffen. Maar nu willen we graag weten hoe de evenementen eruit gaan zien. Komen er sneltests, moeten mensen bewijzen gevaccineerd te zijn? Moeten mensen zich op een terrein aan de anderhalvemeterregel houden?” Een ding is duidelijk: evenementen kunnen deze zomer nog niet zo plaatsvinden zoals voor de pandemie.

Van Engelshoven gaat ervan uit dat ondernemers nu aan de slag kunnen met de organisatie van zomer- en najaarsfestivals. “Dit biedt echt weer perspectief.”

Lees ook:

Feesten alsof corona niet bestaat

Zwetende lijven op elkaar gepakt in een poptempel en dansen tot je voeten pijn doen. Begin deze maand kon het even in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden