Review

Kaatje Kat kan tegen een stootje

'Het huis van Muis', dat de Britse pop-upboekmaakster Lucy Cousins (34) in 1995 ontwierp, staat in mijn bibliotheek tussen duizenden kinderboeken, maar als mijn nichtjes van zes tot tien op bezoek komen, lopen ze er recht op af. Ze vouwen het speelboek open tot het een ingenieus poppenhuis met drie kamers is, kleden Muis aan, zetten de klok gelijk, proberen of alle laatjes en raampjes nog open en dicht gaan (ja), en de kastjes nog vol spulletjes zitten (ja), en zijn uren zoet.

Lastig is wel dat de papieren vloer sterk bolt zodat er altijd iets zwaars op moet om die vlak te houden, en dat de spulletjes makkelijk omvallen. 'Het huis van Muis' kreeg in 1996 de Boekensleutel, een speciale prijs voor een boekachtig product dat opvalt door 'een bijzonder perspectief op het gebied van genre, techniek, vormgeving, inhoud of lezersgroep', door Griffel- en Penseeljury samen toegekend.

'Het huis van Muis' is nu opgevolgd door 'Spelen met Kaatje Kat en Kiekeboe', ook met drie speelruimtes: binnen, buiten in de tuin (met zandbak annex speelbadje) en buiten in een winkel-straatje. Het is duidelijk voor jongere kinderen bedoeld, want het ontwerp is simpeler, sterker, op iets grotere schaal gemaakt en op kleinere knuistjes afgestemd. Kaatje is de kat uit 'Kaatje Kat en Kiekeboe' (1996), een speels educatief flap-uitboek voor peuters.

Ze is robuuster dan Muis, van oersterk dik karton en de kleertjes gaan niet aan met flapjes, maar kleven met magneetjes vast. Je kunt het laten regenen, onweren of de zon laten schijnen; dat wil zeggen in de tuin: in het winkelstraatje werken de magneetjes niet.

Lucy Cousins heeft verschillende oplossingen gevonden voor de nadelen in 'Het huis van Muis': de vloer is vlak en stevig, en de kleertjes zijn simpeler. Alleen het probleem van de wankele standaardjes is niet opgelost, dat vereist wat inventief knutselwerk van ouders. Maar verder is het een heerlijk kleurig poppenhuis'boek' dat tegen een (klein) stootje kan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden