Klaas tiptPopmuziek

KA, Tom Sanders, Rico Nasty & Calexico; Klaas tipt de beste popalbums van afgelopen week

null Beeld
Klaas Knooihuizen

KA
Behind The Scenes

Een ontzettend verfrissend hiphopdebuut van eigen boden - al klinkt ‘Behind The Scenes’ alles behalve fris. Met zijn hese stem rapt KA vol beeldende details over het leven in de criminaliteit. Geen idee of het autobiografisch is, maar dankzij zijn indringende stijl geloof je hem op zijn woord. Anders dan veel collega’s verheerlijkt hij het leven in schaduw niet. Hij focust op de uitzichtloosheid, de eeuwige ritten over de snelweg, het slapen in parkeergarages, de harde omgangsvormen, de kilte in zijn hart.

Tom Sanders
Only Magic

‘Only Magic’ kon wel eens de vooraankondiging zijn van wat ons de komende maanden te wachten staat: ingetogen albums van muzikanten die doorgaans niet kijken op een bpm’etje meer of minder. Met Teleman en Pete & The Pirates maakte Tom Sanders opgewekte liedjes met een melancholische ondertoon. Hier is het andersom: de soberheid valt op, maar daarachter schuilt een tevreden mens.

Rico Nasty
Nightmare Vacation

Er zijn mensen die geloven dat de toekomst van de popmuziek zal klinken als ‘iPhone’ van Rico Nasty. Het is popmuziek in het kwadraat: je hoort een opgefokte mix van metal, hiphop, pop en house - niet om-en-om maar allemaal tegelijk - met vocalen van blik en schijnbaar lukraak geplaatste heipaalbeats. Hyperpop wordt het genre genoemd. Het boeiende is dat het op hetzelfde moment uitermate pakkend en extreem afstotelijk klinkt.

Calexico
Seasonal Shift

Welja, een kerstalbum. Calexico ontleende zijn bandnaam aan de gelijknamige stad op de grens van Californië en Mexico. De muziek ligt ook op dat grensvlak. ‘Seasonal Shift’ heeft dan ook weinig te maken met de kerstmuziek die hier doorgaans klinkt. Geen koorzang en teksten over sneeuw, maar vrolijke mariachi en een sfeer die eerder doet denken aan een zwoele zomeravond dan aan een koude winternacht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden