Recensie

JW Roy doet zijn vader uitgeleide, en dat maakt indruk

De slidegitaar mag heerlijk huilen en de violen onderstrepen mooi de bezongen emoties. Beeld RV
De slidegitaar mag heerlijk huilen en de violen onderstrepen mooi de bezongen emoties.Beeld RV

JW Roy
A Room Full Of Strangers
(Royal Family/Concerto)
★★★★☆

Saskia Bosch

De Nederlandse singer-songwriter JW Roy staat al twintig jaar garant voor de betere Americana. Misschien wel de beste van ons land. Ook op zijn elfde album 'A Room Full Of Strangers' laat hij weer horen waarom hij als een vaste waarde in het genre wordt beschouwd.

Bijgestaan door begeleidingsband The Royal Family pendelt hij in twaalf nieuwe songs tussen melancholieke country en opzwepende rootsrock. Het resultaat is prachtig doorleefde songs om je genoeglijk tegenaan te schurken. Zo is 'Keep It Simple' met een gastrol voor Lea Kliphuis een aanstekelijke meezinger en is ook 'Blue Sunrise' een instant oorwurm. Even later slaagt hij er op 'To Live Is To Fly' dan weer in om samen met Ilse DeLange een prachtige verstilde sfeer neer te zetten.

Tot de meest aangrijpende nummers behoren de nummers waarop Roy het verlies van zijn vader bezingt. Op 'Broke Brothers' doet hij dat samen met broer Jeroen Roy. Maar het is toch vooral afsluiter 'The Big Chief', waarin Roy in ongekunstelde bewoordingen zijn vader uitgeleide doet, die indruk maakt. De sobere maar uiterst effectieve instrumentatie tillen de songs naar een hoog niveau. De slidegitaar mag heerlijk huilen en de violen onderstrepen mooi de bezongen emoties.

Lees al onze muziekrecensies op trouw.nl/muziekrecensies

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden