Soap & Co

Juwelen, drank en drugs: Lisa Marie Presley joeg er 300 miljoen dollar doorheen

Lisa Marie Presley bij een optreden in 2014. Beeld EPA

Lisa Marie Presley heeft de miljoenenerfenis van haar vader Elvis er helemaal doorheen gejaagd, zegt ze. Haar bijna ex-man gelooft er niets van.

Het vergt enig consumptief doorzettingsvermogen om er in pakweg 25 jaar 300 miljoen dollar doorheen te jagen. Maar het is Lisa Marie Presley gelukt de complete erfenis van haar vader Elvis op te souperen. Sterker, ze heeft inmiddels een schuld van ettelijke miljoenen. Het geld is opgegaan aan huizen, feesten, juwelen, reizen, drank, drugs en de daaruit voortvloeiende behandelingen in chique afkickklinieken. Ze staat fors rood op maar liefst elf bankrekeningen en evenveel creditcards.

Haar vader, die opgroeide in armoede, zal zich in zijn graf op landgoed Graceland omdraaien. Naar de krachttermen die moeder Priscilla heeft gebezigd kunnen we alleen maar gissen, maar ze zal woedend zijn. Het was namelijk vooral aan haar te danken dat Lisa Marie in 1993, op haar 25ste verjaardag, een fortuin in handen kreeg. Elvis had weliswaar geld als water verdiend tijdens zijn leven, maar hij gaf het ook net zo makkelijk uit aan vrienden en familie, auto’s en vliegtuigen – waarvan hij er een vernoemde naar zijn enige kind. Toen hij in 1977 stierf was hij beslist niet failliet, maar groot was de erfenis niet. Priscilla, toen vier jaar van hem gescheiden, kreeg voorlopige zeggenschap over de erfenis van hun dochter en bleek een slimme zakenvrouw die rond het merk Elvis een fiks imperium wist op te bouwen.

Lisa Marie ging aanvankelijk serieus aan de slag bij Elvis Presley Enterprises, maar in 2005 verkocht ze 85 procent van het miljoenenbedrijf. Haar manager Barry Siegel zou 100 miljoen dollar voor haar elders investeren, maar dat geld verdampte. Daarom heeft Lisa Marie hem nu voor de rechter gesleept. Barry beweert overigens dat de Presley-erfgename vooral zelf schuldig is aan haar dreigende faillissement.

Financiële constructies

Intussen gelooft de bijna ex-man van Lisa Marie, gitarist Michael Lockwood, helemaal niet dat alle miljoenen verdwenen zijn. Volgens hem heeft Lisa Marie haar geld goed verstopt in allerlei constructies om te voorkomen dat hij er aanspraak op kan maken. Het komt haar heel goed uit opeens blut te zijn. Want Michael eist alimentatie van 22.000 dollar per maand om de luxueuze levensstijl die hij in de elf jaar dat het huwelijk duurde gewend was voort te kunnen zetten. Zijn advocaten eisen bij de rechter volkomen openheid van zaken.

Overigens is nog helemaal niet gezegd dat Michael, zelfs als het geld teruggevonden wordt, ook zo’n riante maandelijkse bijlage zal ontvangen. Een jaar na hun overdadige trouwpartij in Japan – Lisa Marie’s vierde huwelijk – zat het jonge stel alweer bij de notaris waar Michael een verklaring ondertekende waarin hij afzag van iedere vorm van alimentatie bij een eventuele scheiding. “Dat deed ik onder dwang”, zegt hij nu. Hij vecht allereerst die nagekomen huwelijkse voorwaarden aan. Daarna zal hij proberen te bewijzen dat zijn ex helemaal niet platzak is.

Platzak is in het Presley-universum trouwens een zeer rekbaar begrip. Want naast alle mogelijke schulden komt er iedere maand wel 100.000 dollar binnen uit het 15 procent aandeel dat Lisa Marie nog heeft in Elvis Presley Enterprises. Graceland, inmiddels een populaire toeristische attractie, staat nog wel op haar naam. En ze kan ook zingen.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Lees hier afleveringen van Soap & Co. Daar vindt u onder meer zijn overpeinzing over de geruchtmakende biografie van Gordon. Wie legt hem nou eens uit dat je niet alles wat waar is ook per se hardop moet zeggen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden