InterviewJules Deelder

Jules Deelder viert zijn 75e verjaardag met een eigen gin. ‘Het maakt elke tonic drinkbaar’

Jules Deelder drinkt gin ‘sinds mensenheugenis’ met een wolkje tonic en zo weinig mogelijk ijs.Beeld Arie Kievit

Jules Deelder wordt 75, en dat feestjaar wordt ingeluid met een eigen gin. “Geen dry gin, nee, hard gin. Nat moet-ie zijn.” En: “Als ik helemaal wanhopig ben, dan market ik die gin als Deelders levenselixer.”

“Deelders Hard Gin. In de lever, op de kin.” Jules Deelder heeft al een handvol reclameslogans paraat voor zijn hoogsteigen gin. “Deelders Hard Gin. Maakt elke tonic drinkbaar.”

De Rotterdamse dichter drinkt al zo’n dertig jaar gin; hij doet er zelfs een scheut van in de thee. De recente hype rond de drank had voor hem een goede en een slechte kant. De goede: “Vroeger had je overal hooguit één soort gin: Gordon’s. Nu ken ik zelfs een burgerrestaurant waar ze vijf soorten schenken. Waaronder hele goeie.” Het nadeel: er kwam veel zoete gin op de markt. “Die zijn bij de dames ontzettend populair.” Zelf noemt hij het ‘vruchtwater’.

Daarom mocht hij zelf aan de slag bij distilleerderij Loopuyt in Schiedam. Bij de tweede poging had hij de perfecte gin. Geen Dry Gin, nee, een Hard Gin. “Daar is er maar één van. Gin moet niet dry zijn. Nat moet-ie zijn.” Te consumeren met twee ijsklontjes en een ‘wolkje’ tonic. Níet met stukjes komkommer, citroen of andere flauwekul.

Beeld Arie Kievit

1944

Een inktzwarte fles Hard Gin kost 75 euro – naar de leeftijd die Deelder in november bereikt – en er zijn 1944 flessen uitgegeven. Precies, zoals zijn geboortejaar. Woensdagavond werd de gin gepresenteerd in tapperij ’t Kraantje in Rotterdam-West, om 19:44 uur. Met een optreden van de jazzband van de dichter zelf. De opbrengsten gingen in de feestpot, voor de festiviteiten later in het jaar.

Ondanks zijn leeftijd houdt Deelder er nog altijd een moordend schema op na. De afgelopen weken trad hij door heel Rotterdam op, in het randprogramma van North Sea Jazz. “We traden ook op in een bejaardencentrum. Met leeftijdsgenoten, die zien eruit als grijsaards! Ik heb gelukkig geen reet met die wereld te maken.”

Op zo’n moment denkt hij wel: waarom zij wel, en ik niet? “Het zal een gelukkige samenloop van omstandigheden zijn. Als ik helemaal wanhopig ben, dan market ik die gin als Deelders levenselixer.”

Beeld Arie Kievit

Ginfestivals

Door zijn vele optredens en de ginfestivals die hij nu ook frequenteert, bindt Deelder alweer een nieuwe generatie liefhebbers aan zich. “Ik verkoop gins aan de kinderen van mensen die me ontvallen zijn.” Ook op het boekenbal had hij een ginstand. “Verkocht ik gins aan Kluun en Tommy Wieringa.” Die laatste annuleerde zijn bestelling de volgende ochtend. “Vreemd, hij liet het zich die avond bijzonder goed smaken.”

Laatst is tot Deelders eigen verbazing één van zijn bundels vertaald in het Engels, en wat hij er van las vond hij niet verkeerd. Zoiets is mooi meegenomen; over het algemeen geldt dat hoe langer hij leeft, hoe minder succes of erkenning hem iets kan schelen. De biografie die ze laatst voorstelden, Deelder moet er niet aan denken.

Toch zit het hem dwars dat de Bezige Bij, zijn uitgever die dit jaar óók 75 wordt – zijn boeken niet herdrukt. “Ik ben populairder dan ooit. Maar ze zullen denken: die ouwe lul. De jeugd weet van niks, maar boven de vijftig vinden ze je min of meer een debiel.” Misschien, denkt hij, geven ze hem wel weer uit als hij dood is. “Ik ben te laat geboren, en ik ga ook te laat dood.”

Lees ook:

Die Markthal? Een hangar voor een zeppelin

Als je als dichter niet op jonge leeftijd sterft, dan maar liever heel oud. ‘Ik heb een paar dingen onder woorden gebracht waar geen speld tussen te krijgen is‘, aldus Deelder in een eerder interview.

Paf, klats, weer een kunstwerk. Deelder stond er zelf versteld van

De dichter, jazzkenner, drummer, Spartaan en nachtburgemeester van Rotterdam is nu ook nog eens beeldhouwer. De Kunsthal toont Jules Deelders werken in plastic.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden