Vandaar dit boek

Journalist Angela Wals dook in het leven van haar partner, die op zijn zeventiende roofovervallen pleegde

Beeld Getty Images

Angela Wals (1986) is journalist en schrijfster.

Toen mijn vriend en ik elkaar twee maanden kenden, vertelde hij me dat hij een jaar in de gevangenis heeft gezeten voor gewapende roofovervallen die hij pleegde op zijn zeventiende. Het was zo’n twintig jaar geleden gebeurd en hij was intussen naar het conservatorium gegaan en had een carrière als muzikant opgebouwd. Hij had een tweede kans gekregen en gepakt. Ik schrok, maar ik was ook verliefd. Zijn biecht veranderde niets aan de ontluikende liefde tussen ons, maar ik wilde wel precies weten wat hij nu gedaan had. Zeker toen we een dochter kregen, werd dat voor mij belangrijk. Zij zal dat vroeg of laat ook willen weten.

Mijn vriend wilde meewerken. Ik ben gaan praten met alle slachtoffers van de roofovervallen in en rondom Arnhem die hij in de zomermaanden van 1994 met drie vrienden pleegde. Ook die vrienden, met wie hij meer dan twintig jaar geen contact meer had gehad, heb ik gesproken. Mijn vriend is eerlijk geweest over wat hij heeft gedaan. Ik heb hem alles mogen vragen en zijn dagboek uit de gevangenis gelezen. Natuurlijk was ik bang dat zijn verhaal niet zou blijken te kloppen, dat er tijdens mijn onderzoek een lijk uit de kast zou vallen. Wat zou dat voor onze relatie betekenen? Het enige wat ik vreemd vond, is dat hij zich weinig van de overvallen zelf kan herinneren. Zo was er een straatoverval waarbij mijn vriend iemand heeft geschopt en geslagen. Dat weet hij zelf niet meer. Daders verdringen wel vaker, legde een gevangenispsycholoog aan me uit.

Journalist

Als journalist zag ik meteen wat in dit verhaal. Hoe belandt een jongen uit een goed gezin, die net zijn vwo-diploma haalde en werd toegelaten tot het conservatorium in de criminaliteit? Maar mijn rol als journalist was ook lastig: natuurlijk was ik niet objectief. Bij ieder slachtoffer dat ik opzocht, moest ik vertellen dat die dader mijn vriend was en de vader van mijn kind. In mijn boek benoem ik alle momenten waarin dit ingewikkeld was.

Ik bagatelliseer niet, maar ik kon niet anders dan grijstinten aanbrengen in zijn verhaal. Ik hou van hem én keur zijn daden af. In tijden van #metoo worstelen we allemaal met het trekken van grenzen bij mensen van wie we houden of die we bewonderen. Michael Jackson maakte geweldige muziek en heeft waarschijnlijk kinderen misbruikt. Hoe verhoud je je daar nu dan toe? Ik ben er zelf ook nog niet uit. Daders hebben een eigen verhaal, slachtoffers ook. Iedereen beleeft het anders. De realiteit ligt genuanceerd, maar nuance vraagt wel een hoop van mensen.

Straf

Ik ben blij dat mijn vriend berecht is en zijn straf heeft uitgezeten. Daarmee heeft hij gedaan waartoe een misdadiger in ons rechtssysteem wordt verplicht en kon hij daarna verder met zijn leven. Gelukkig werd hij opgesloten in De Corridor, een gevangenis die helaas niet meer bestaat waar jongeren de kans kregen om stages te lopen, weekends naar huis te gaan en te werken aan hun toekomst.

Mijn vriend gunt me dat ik dit boek heb kunnen schrijven, al is hij in de aanloop naar de publicatie maandenlang zenuwachtig geweest. Tijdens de boekpresentatie stelde hij zich zo verdekt mogelijk op. Hij vond het misplaatst om in het middelpunt te staan. Ik zelf merk nu dat er heel veel mannen van middelbare leeftijd op mij afkomen die vertellen dat ze zelf ook het nodige hebben uitgehaald als tiener.

De jongen die wilde mislukken
Angela Wals
Querido; 254 blz. € 19,99

Een bekende of minder bekende persoon vertelt wekelijks waarom we een boek écht moeten lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden