Jongeren zien Europese muziekdroom in duigen vallen

Het Jeugdorkest van de Europese Unie moet vanaf september alle activiteiten neerleggen omdat het geen geld meer krijgt van de EU. Beeld Foto: Peter Adamik
Het Jeugdorkest van de Europese Unie moet vanaf september alle activiteiten neerleggen omdat het geen geld meer krijgt van de EU.Beeld Foto: Peter Adamik

Ze traden op met beroemdheden als Vladimir Ashkenazy, Leonard Bernstein en Herbert von Karajan. Maar na veertig jaar moet het Jeugdorkest van de Europese Unie (EUYO) zijn instrumenten opbergen: de EU steekt er geen geld meer in. "Ik kan niet geloven hoe stupide dit is", zegt medevoorzitter Ian Stoutzker.

Amber Dujardin

Het orkest, dat in 1976 werd opgericht als cultureel ambassadeur van de Europese eenheid, heeft sindsdien ruim drieduizend jongeren uit alle EU-lidstaten onder zijn hoede gehad. Velen van hen zijn nu bekende musici, zoals de Nederlandse violisten Sonja van Beek en Peter Brunt.

Donderslag bij heldere hemel
"Voor veel jonge musici is het een droom om bij het EUYO te spelen", zegt violiste Inge Bergenhuizen (26), een van de acht Nederlandse orkestleden. "Dit nieuws kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Ik zit al vier jaar bij het orkest, maar had nooit gedacht dat dit zou gebeuren. We zijn er best wel van geschrokken."

De directe EU-subsidie werd in 2014 al stopgezet, en vorige maand kreeg de directie te horen dat ook de financiering uit een ander potje opdroogt. "Dat potje was bedoeld voor nationale instellingen", legt medevoorzitter Ian Stoutzker uit. "Nou, wij zijn een nationale instelling van de EU. Eén van de beste manieren om de EU te representeren. Maar Europa heeft nu een soort 'one size fits all-aanpak' bedacht die iedereen in hetzelfde vakje stopt. Of dat nu past of niet. Ongelooflijk."

Vooruit plannen
Met die aanpak doelt Stoutzker op het 'Creatief Europa'-programma dat in 2014 werd gelanceerd. Sindsdien krijgt het orkest geen structurele subsidie meer, maar alleen nog op projectbasis. "Dat is helemaal niet geschikt voor ons", zegt Stoutzker verongelijkt. "Als orkest moeten wij jaren vooruit plannen. We krijgen uitnodigingen vanuit de Verenigde Staten en China. We werken samen met beroemde dirigenten. Wat ik bedoel te zeggen, is dat de EU dit centraal moet regelen. Dat roepen wij al twee jaar, maar ze willen ons niet begrijpen."

Het orkest kreeg gisteren te horen dat het ook van het 'Creatief Europa'-programma geen geld meer krijgt. Daarom ziet het zich gedwongen om alle activiteiten vanaf september neer te leggen. "Ik hoop dat Europese leiders zich toch nog even achter de oren krabben", zegt Inge Bergenhuizen. "EUYO is een toonbeeld van saamhorigheid en een mooi voorbeeld van hoe het in Europa zou kunnen en moeten werken. Dat is zeker in deze tijd van belang, want er zijn best veel conflicten in de wereld. We zijn een hechte familie. Het is heel moeilijk voor te stellen dat dit orkest straks weg zal zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden