Review

Jongen met dromen stuit op Franco

Remke de Lange

Regie: Manuel Huerga. Met: Daniel Bruhl, Tristán Ulloa, Leonardo Sbaraglia. In 5 filmtheaters

’Salvador’ begint met beelden van de oorlog in Vietnam, Martin Luther King, hippies, Che Guevara. Een weidse blik om het tijdperk te schetsen waarin de jonge Spaanse Salvador Puig Antich zich met andere leden van de Movimiento Ibérico de Liberación verzette tegen het regime van Francisco Franco.

Ter ondersteuning van de arbeidersbeweging pleegde de MIL begin jaren zeventig een reeks overvallen. Na zo’n overval komen Salvador en zijn vrienden bijeen om rokend, drinkend te discussiëren over vrijheid en democratie. Dat het aardige jongens zijn met goede bedoelingen, dat maakt ’Salvador’ wel duidelijk. Zeker met de Duits-Spaanse Daniel Brühl, de Europese ster met die lievig gekrulde lippen, in de titelrol. Brühl, in Barcelona geboren, leerde Spaans van zijn moeder. Maar de autoriteiten hebben het niet op aardige jongens. Wanneer bij de arrestatie van een aantal MIL-leden een politieagent sneuvelt wordt Salvador ter dood veroordeeld. Hij zal als laatste onder Franco’s bewind worden geëxecuteerd, in maart 1974.

’Salvador’ volgt goeddeels de periode van gevangenschap waarin de jonge anarchist tegenover zijn advocaat terugblikt en ondertussen hoopt dat zijn leven zal worden gespaard. Een simpele, effectieve opzet voor een verhaal dat uitgebreid stilstaat bij het bittere afscheid van het leven door een jongen met dromen.

Wat ’Salvador’ níet duidelijk maakt, is wat de politieke reikwijdte van deze historische figuur is (geweest). Regisseur Huerga maakt noch de hand van Franco voelbaar in het Spanje van toen, noch laat hij zien wat Salvadors status is in het huidige Spanje. Het verhaal van Salvador Puig Antich stijgt zo nauwelijks uit boven een pijnlijke anekdote. En als de maker zijn film afsluit met opnieuw zo’n weidse blik – ditmaal beelden van de strijd in Israël, ’9/11’, Fidel Castro en de aanslagen in Madrid – dan realiseer je je dat Huerga pretenties heeft die hij met deze film niet waarmaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden