Suni, met Rosa Kreulen als de Amsterdamse studente Danaë. Beeld
Suni, met Rosa Kreulen als de Amsterdamse studente Danaë.

DuorecensieSuni & Indisch Zwijgen

Jonge filmmakers zoeken de confrontatie

Suni
Regie: Rosa Kreulen en Edward de Jong
Met Rosa Kreulen
★★★★
Indisch Zwijgen
Regie: Juliette Dominicus en Sven Peetoom
★★★

Belinda van de Graaf

Het Nederlands elftal speelt. Voor Danaë en haar vrienden reden voor een feestje. In het Amsterdamse studentenhuis wordt gedronken en gezongen. Alles goed en wel, totdat Danaë door een jongeman opeens op haar mond wordt gezoend. Middenin een gesprek. In Suni, een korte fictiefilm, zien we hoe dat gaat: alledaags ongewenst contact.

We zien het gebeuren in het café waar Danaë werkt, en in het Amsterdamse Bos waar ze gaat zwemmen en voor een auditie een tekst uit haar hoofd probeert te leren. Continu wordt ze lastiggevallen door mannen. Wat daarbij opvalt: de vanzelfsprekende manier waarop avances worden gemaakt. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is om je aan een vrouw op te dringen. Zelfs in de taxi naar huis is Danaë niet veilig. Heel mooi zoals de makers ongewenst gedrag aankaarten, niet schreeuwerig, maar subtiel, waardoor het dubbel zo hard aankomt.

Ook in de korte documentaire Indisch Zwijgen (30 minuten) die samen met Suni (30 minuten) wordt vertoond, behandelt een jong regisseursduo een hardnekkig probleem. Drie jonge Indische kunstenaars van de derde generatie willen meer weten over het pijnlijke en verdrietige verleden van hun voorouders. Ze willen het zwijgen doorbreken en gaan gesprekken aan met elkaar en hun familieleden.

Opmerkelijk is dat die gesprekken onderdeel zijn van een gezamenlijk kunstproject dat aan het slot van de film is te zien. Kortom, een frisse, experimentele benadering van een onderwerp dat zichtbaar veel emoties losmaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden