null Beeld Rob Faas
Beeld Rob Faas

TheaterrecensieCabaret

Jonge cabaretiers in de openlucht: weemoedig, opzwepend en schaamteloos

Theater
Klapstoelkabaret
Anne Neuteboom, Lonneke Dort
Kerktuin, Woerden, 1 juli 2021

Ivo Nieuwenhuis

“Jullie zijn de harde kern van de theaterliefhebbers”, zegt cabaretière Lonneke Dort (34) tegen de circa 35 toeschouwers in de knusse tuin van de Woerdense Petruskerk. Dat is een waar woord, aangezien zij getuige zijn van Klapstoelkabaret, een initiatief dat al sinds vorige zomer bestaat, maar tot nog toe behoorlijk onder de radar bleef van pers en publiek.

Het idee is zowel simpel als coronaproof. Op een mobiel podium – een voor een zacht prijsje op Marktplaats op de kop getikte kar – treden cabaretiers op in de buitenlucht, terwijl het publiek op gepaste afstand van elkaar toekijkt vanaf klapstoeltjes. Het lokale theater, in dit geval kunstencentrum Het Klooster, levert de broodnodige organisatorische ondersteuning.

De bedenker van Klapstoelkabaret is Hanneke Braam, regisseur van cabaretiers als Anne Neuteboom en het duo Vlamousse en producent voor impresariaat Korthals Stuurman. Zij benadrukt graag dat dit initiatief echt teamwerk is. Ze kreeg het idee voor Klapstoelkabaret tijdens de eerste coronagolf. Met dit openluchtpodium hoopt ze niet alleen jonge cabaretiers in deze lastige tijden wat extra vlieguren te laten maken, maar ook een nieuw publiek aan te boren. “We staan veel in kleine dorpen buiten de Randstad. Daar trek je ook mensen die normaal gesproken niet zo snel naar het theater gaan.”

Heerlijke schaamteloosheid

Een avond Klapstoelkabaret bestaat in principe altijd uit twee acts van veertig minuten. Op deze koele, maar droge zomeravond in Woerden zijn dat Anne Neuteboom en Lonneke Dort.

Neuteboom speelt een deel van haar nieuwe voorstelling ‘Effe niet met je mening’. Die titel slaat vooral op haarzelf, want, zoals de 32-jarige cabaretière zegt: “Ik moet van m’n dikke mening af.” Met de heerlijke schaamteloosheid die we van haar kennen, legt ze uit waarom.

null Beeld Rob Faas
Beeld Rob Faas

Lonneke Dort trakteert het publiek op een programma met veel liedjes, die afwisselend weemoedig en opzwepend zijn. In haar show ‘Allemaal of niemand’ staat haar zelfverkozen kluizenaarschap centraal. De ultrakorte nummers die ze als toegift speelt, vormen een komisch hoogtepunt van de avond.

Voor wie wel weer toe is aan een ouderwets avondje theater, maar de schouwburg nog wat te spannend vindt, vormt Klapstoelkabaret de ideale oplossing. Intimiteit gegarandeerd.

Klapstoelkabaret is de hele zomer op diverse locaties in Nederland te bewonderen. Andere cabaretiers die acte de présence geven, zijn onder meer: Patrick Nederkoorn, Kiki Schippers en Thijs van de Meeberg. Info: klapstoelkabaret.nl

Lees ook:

Cabaretier Anne Neuteboom: Het leven is vooral een gedoetje

Anne Neuteboom vertelt even makkelijk over de Efteling en kant-en-klare croissants als over de ingewikkelde relatie met haar vader. Vanavond krijgt ze wellicht de Neerlands Hoop, de prijs voor de meest veelbelovende cabaretier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden