Johnny Depp is de held van deze filmzomer

We krijgen volgende maand nog John Travolta in een actiefilm van Tony Scott (’Taking of Pelham 1-2-3’) en Brad Pitt in een oorlogsfilm van Quentin Tarantino (’Inglourious Bastards’), maar Johnny Depp is toch alvast de filmheld van deze zomer.

Belinda van de Graaf

De Amerikaanse acteur met het mooie meisjesachtige gezicht speelt de beruchte bankrover John Dillinger in ’Public Enemies’, het misdaaddrama van Michael Mann. Omdat de 46-jarige acteur een aardige staat van dienst heeft in het genre van de fantasy-film, is zijn bandiet ook een beetje fantasiefiguur geworden. Door zijn rol heen schemert piratenkapitein Jack Sparrow uit drie delen ’Pirates of the Carribean’ (het vierde deel is in de maak). De gedachten gaan ook uit naar Willy Wonka, de eigenaar van de chocoladefabriek uit de Roald Dahl-verfilming van Tim Burton, de regisseur met wie hij in de loop der jaren heel wat fantasieën voor film uitwerkte.

Dat laatste was een bewuste keuze. Depp was als zoon van een serveerster en een stedebouwkundige in een bandje gaan spelen. Van Kentucky (zijn geboorteplaats) en Florida (zijn woonplaats) was hij in Los Angeles terecht gekomen, om met zijn band op te treden. In die tijd voorzag hij in zijn levensonderhoud door de telefonische verkoop van balpennen.

Door een visagiste, met wie hij van zijn 20ste tot zijn 22ste was getrouwd, ontmoette hij Nicolas Cage, die nog wel een baantje voor hem wist. In 1984, op 21-jarige leeftijd, debuteerde Depp in ’A Nightmare on Elm Street’ van horrorspecialist Wes Craven. Een paar jaar en een paar films later volgde de tienerserie ’21 Jump Street’, waarin hij een undercover agent speelde op een middelbare school. Depp werd een tieneridool, maar vond de rol van de agent zo vervelend dat hij besloot alleen nog maar dingen te doen die hij zelf te gek vond. En zo werd hij prompt een huilende nozem in de kakelbonte, muzikale tienerfilmparodie ’Cry Baby’ van ’King of Trash’ John Waters. In hetzelfde jaar, 1990, transformeerde hij in de jongen met de heggescharen als vingers, in het verrukkelijke sprookje ’Edward Scissorhands’ van Tim Burton.

Depp werd in de jaren daarop een soort verpersoonlijking van het fantastische en het magische in de cinema. Vandaar dat hij in ’Public Enemies’ niet de agent speelt, maar de boef. Twinkeling in de ogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden