BoekrecensieLennon

John Lennon vertelt zijn levensgeschiedenis op de divan bij een psychotherapeut

John Lennon. Beeld AP
John Lennon.Beeld AP
Frank Hettinga

Een roman over John Lennon? De Franse schrijver David Foenkinos waagt het erop. Hij is in het hoofd van Lennon gekropen en laat hem zijn levensgeschiedenis uit de doeken doen bij een psychotherapeut. “Ik ben gewoon een muzikant die een pauze inlast”, zegt de oprichter van de Beatles in het boek ‘Lennon’. “Die voor zijn zoon zorgt en weer bij zijn psychiater op de bank zit omdat hij overhoop ligt door de dood van Elvis.”

Het is 1975, Lennon besluit voorlopig een punt achter zijn muziekcarrière te zetten en zich samen met Yoko Ono terug te trekken als huisman in het Dakota, een duur appartementencomplex aan het Central Park in New York. In de roman vertelt hij liggend op de divan bij een psychotherapeut zijn levensverhaal. Verdeeld over achttien praatsessies, in de laatste vijf jaar van zijn leven, voor hij werd doodgeschoten op zijn veertigste.

Populairder dan Jezus

In zekere zin is over Lennon alles wel gezegd en geschreven. Van de hand van de vermaarde biograaf Philip Norman verscheen het lijvige ‘The Life’. En over zijn jaren in New York verscheen ook al de documentaire LennoNYC.

David Foenkinos, Lennon. Uitgeverij Cossee, 208 blz. € 20,99. Beeld Uitgeverij Cossee Amsterdam
David Foenkinos, Lennon. Uitgeverij Cossee, 208 blz. € 20,99.Beeld Uitgeverij Cossee Amsterdam

En toch is ‘Lennon’ aanstekelijk. Foenkinos won prijzen met ‘Charlotte’, een roman over het leven van schilderes Charlotte Salomon, vermoord in Auschwitz. Hij weet de muzikant in zijn luchtige, stekelige en verwaande spreektaal te vangen. Tijdens het lezen duikt die wat nasale, verveelde stem van Lennon als vanzelf op.

Zeker als hij het keurige én rebelse imago van The Beatles duidt, waardoor Amerikaanse ouders de Liverpudlians nét gedoogden. Nou ja, tot Lennon riep dat The Beatles populairder waren dan Jezus. “We drongen hun huizen binnen en naaiden hun dochters op de eerste verdieping, maar niet nadat we eerst goed onze voeten hadden geveegd op de deurmat.”

Zo scheert Lennon in Foenkinos’ roman in een monoloog langs belangrijke momenten: hoe zijn ouders hem achterlieten bij tante Mimi en zijn moeder Julia al vroeg omkwam bij een auto-ongeluk. “Verdriet vormt het refrein in mijn leven, is mijn allergrootste hit.”

Maar ook over zoontje Julian die hij niet wilde, over een matroos die hij bijna dood trapte, de beatlemania, zijn verslaving aan heroïne, zijn strijd met de Amerikaanse immigratiedienst. En natuurlijk de rol van Yoko Ono in het uiteenvallen van de band. “Ik was getrouwd met The Beatles en dat huwelijk verstikte me.”

Foenkinos, mateloos bewonderaar van de Beatles, benadrukt in het nawoord dat de roman slechts zijn interpretatie is. En wat Lennon zelf van dit boek zou vinden? Foenkinos laat de zanger fulmineren over al die ‘idioten’, “die hele boekwerken over me schrijven en honderden pagina’s volkletsen over onze band”.

Lees ook:

De Bed-in For Peace: geitenmelk, toast en heel veel fotografen

Het Amsterdamse Hilton Hotel exposeert foto’s van de Bed-in For Peace, vijftig jaar geleden, van John Lennon en Yoko Ono. Fotografen die geluk hadden, kregen een privéconcertje.

Vergeet Abbey Road. Beatles-adepten moeten naar Liverpool

Wie dicht bij The Beatles wil komen: vergeet het zebrapad bij Abbey Road. Ga naar dat grasveldje achter de kerk in Liverpool, zegt schrijver en Beatles-fan Auke Hulst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden