SBS6

John de Mol warmt ook de aloude ‘5 Uur Show’ op

Viola Holt (in 2014), een van de presentatrices van de ‘5 Uur Show’ tussen 1989 en 1998. Beeld ANP Kippa
Viola Holt (in 2014), een van de presentatrices van de ‘5 Uur Show’ tussen 1989 en 1998.Beeld ANP Kippa
Harmen van Dijk

‘Nederland komt thuis, even bijkomen’. Met die verzuchting opende tussen 1989 en 1998 het legendarische programma ‘De 5 Uur Show’ op RTL 4, dat vanaf 17 augustus zijn rentree maakt op televisie. Op het in de titel genoemde tijdstip zaten destijds vaak meer dan een miljoen Nederlanders de piepers te jassen met op de achtergrond het gezellige infotainment-programma. Destijds zeer vernieuwende televisie, alleen al omdat het iedere dag te zien was.

Dat concurrent SBS6 de formule nieuw leven inblaast is dan weer helemaal niet vernieuwend. De zender van John de Mol grossiert in het reanimeren van oude formules. Ook nog lopende succesnummers worden ‘geleend’ van de concurrentie: het populaire emigratie-epos ‘Ik Vertrek’ van AvroTros heeft op SBS een kloon onder de titel ‘Wij emigreren’.

Nu hoeft het reanimeren van een oude formule niet per se te resulteren in een fantasieloze opgewarmde prak. Als je de cv’s van de beoogde presentatrices bekijkt, mogen we in de 5 Uur Show enige kwaliteit verwachten. Brecht van Hulten presenteerde jarenlang het consumentenprogramma ‘Kassa’ van de Vara. Carolina Lo Galbo is een begenadigd schrijvend journalist.

In de jaren negentig had het programma een aansprekend, of liever berucht, presentatieduo: Viola Holt en Catherine Keyl. De verhalen over haat en nijd achter de schermen hebben zeker bijgedragen aan de prominente plek van het programma in het collectieve geheugen – de dames presenteerden het programma om beurten. Keyl beweerde in 2013 dat die ruzie verzonnen was om het programma te promoten. Holt reageerde als door een wesp gestoken: ze hadden wel degelijk ruzie gehad omdat Keyl jaloers was op haar hogere kijkcijfers.

Lees ook:

Oude wapens zijn de nieuwe troeven in de slag om de televisiekijker

Het nieuwe tv-seizoen is geopend. Welke troeven halen de zenders uit de kast om de aandacht van de kijker te trekken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden