Fotografie

Johannes Vermeer Prijs uitgereikt aan Rineke Dijkstra

Fotograaf Rineke Dijkstra tijdens de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs. Beeld ANP
Fotograaf Rineke Dijkstra tijdens de uitreiking van de Johannes Vermeer Prijs.Beeld ANP

De Johannes Vermeer Prijs is donderdag in Amsterdam uitgereikt aan fotograaf Rineke Dijkstra. Aan de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten is een bedrag verbonden van 100.000 euro.

Redactie Trouw

In september werd al bekend dat Dijkstra (1959) de onderscheiding zou krijgen vanwege haar volgens de jury ‘iconische bijdrage’ aan de fotografie. Dijkstra mag het bedrag besteden aan een speciaal project op het eigen werkterrein. Ze wil experimenteren met het gebruik van meerdere camera’s die opnamen maken uit verschillende perspectieven, om zo ‘intensiteit en driedimensionaliteit’ op te roepen. Ze wil op deze wijze onder meer portretten maken van een paardendresseur en een origami-vouwer.

Andere jaren was de uitreiking een groots evenement in de Ridderzaal in Den Haag, maar door het coronavirus kon dat nu niet. De plechtigheid was in cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam, in aanwezigheid van cultuurminister Ingrid van Engelshoven en een klein gezelschap genodigden. Van Engelshoven prees Dijkstra als ‘internationaal uithangbord’ van de Nederlandse kunst en fotografie en voor de unieke manier waarop ze de complexiteit van mensen laat zien.

Onzekere tieners

Met haar foto’s van onzekere, slungelige tieners aan het strand brak Dijkstra in 1992 door. Opgroeiende volwassenen bleven een terugkerend thema in haar werk. Dijkstra fotografeerde jongeren in parken in Berlijn, Barcelona en Amsterdam, in een ballet- en een turnschool in Rusland, thuis in Amsterdam, Londen en New York.

Veel jongeren volgt ze langere tijd, zodat je ze op de foto’s ziet opgroeien. Opvallend is hoe ontspannen de door Dijkstra geportretteerden kijken, poseren kan je het nauwelijks nog noemen. ‘Onmogelijk iemand te bedenken die de jeugd nog humaner en opmerkzamer portretteert dan zij’, schreef de Engelse krant The Guardian afgelopen juni.

Lees ook:


De koningin van de portretkunst

Met haar foto’s van onzekere, slungelige tieners aan het strand brak Rineke Dijkstra in 1992 door. Nu is haar de Johannes Vermeer Prijs 2020 toegekend. De jury noemt haar ‘de koningin van de Nederlandse portretkunst’, die op grootse wijze bijdraagt aan het internationale aanzien van de Nederlandse beeldende kunst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden