TAAL

Johan Derksen als bedenker van een nieuw woord

Johan Derksen zei tijdens een uitzending van het RTL-programma Voetbal Inside: Wat is er moeilijk verdedigbaarder dan een links- of rechtsbuiten die hem buitenom gooit? Beeld ANP Kippa

Wat is er moeilijk verdedigbaarder dan een links- of rechtsbuiten die hem buitenom gooit? Velen van u zullen misschien de onbedwingbare neiging vertonen om een antwoord op die vraag te bedenken, of zich het hoofd erover te breken waar dit in hemelsnaam over gaat, maar mij gaat het om dat 'moeilijk verdedigbaarder'.

Ik denk dat iedereen bij een keuze tussen 'moeilijk verdedigbaarder' en 'moeilijker verdedigbaar' zonder aarzelen voor het laatste zou kiezen. Het lijkt dus op een 'slip of the pen', ware het niet dat dit een zin uit de spreektaal is.

Hij werd uitgesproken door Johan Derksen in het tv-programma 'Voetbal Inside' van vrijdag. Nou wordt dit programma toch al niet gekenmerkt door een overdreven zorgvuldige vorm van nadenken voordat er iets geformuleerd wordt, maar aan de andere kant is het taalgebruik over het algemeen grammaticaal onberispelijk. Het is dus een zeldzaamheid, die taalkundig wel interessant is.

Waarom had Derksen de neiging om 'moeilijk verdedigbaarder' te zeggen in plaats van 'moeilijker verdedigbaar'? Ik denk dat dit met de structuur van deze woordgroep te maken heeft. In 'moeilijk verdedigbaar' is 'moeilijk' een zogeheten graadbepaling bij 'verdedigbaar.' De kern van de woordgroep is dus 'verdedigbaar', en de bepaling is 'moeilijk.' Derksen past de vergrotende trap toe op de hele woordgroep in plaats van alleen op de bepaling.

Daar zit een zekere logica achter. Voor een voetbalkenner is 'moeilijk verdedigbaar' één begrip; in plaats van een constructie bijna een woord, net als 'onverdedigbaar'. Derksen zei dus eigenlijk 'moeilijkverdedigbaarder'. 

Zelf een taalvraag stellen? Mail naar p.a.coppen@let.ru.nl

Lees meer vragen over taal in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden