Recensie

Jochem Myjer: een top-entertainer zonder pretenties

Jochem Myjer in 'Adem in, adem uit'. Beeld Anne Reitsma RV
Jochem Myjer in 'Adem in, adem uit'.Beeld Anne Reitsma RV

Cabaret
Jochem Myjer - Adem in, adem uit
★★★★☆

Hij stuitert, hij dendert en hij is extreem vrolijk. Jochem Myjer is in zijn nieuwste voorstelling 'Adem in, adem uit' als vanouds flink op stoom.

Vóór de voorstelling gonst al een energieke opgewondenheid vol hoge verwachtingen door de zaal. Hele gezinnen zitten op het puntje van hun stoel. Dit wordt verder opgestuwd door aftellende cijfers van twintig tot nul op een toneelscherm. Iedereen telt hardop af tot DE grote belevenis gaat beginnen. En dan is Jochem daar. Met ziel en zaligheid gooit hij zich op de voorstelling waarin in hoog tempo de ene na de andere komische anekdote voorbijkomt. Een beeldend verhaal over een autoreis bijvoorbeeld, waarbij de kots-, plas- en chaosverhalen over elkaar heen buitelen in een soort wedstrijd van heftigheid. Of een hectisch avondeet-ritueel waarmee zijn kinderen hem het bloed onder de nagels vandaan halen.

In 2011 balanceerde Myjer door een tumor in zijn nek op het randje van de dood. Hij had geluk, overleefde en vocht zich terug op het toneel. Zijn vorige voorstelling 'Even geduld aub' had door die heftige ervaring ook een diepere, filosofischere laag. In zijn nieuwste show gaat hij daar niet verder op door. Heel af en toe scheert hij langs het onderwerp dood, maar hij gaat er niet echt ín.

Nieuw begin

Daarmee mist hij een kans op verdieping, wat jammer is. De voorstelling symboliseert wel een nieuw begin, met als thema 'lente', omdat hij klaar is met ziek zijn en dóór wil gaan. Maar we zien dus vooral bekende, sterke elementen uit eerdere programma's, zoals een rondje geniale bn'er-imitaties, carnavaleske meezingers en dicht-bij-huis-anekdotes.

Wat raakt is zijn steeds terugkerende passie voor de natuur en het kijken en luisteren naar vogels. We krijgen zelfs een mooi breekbaar minicollege vogelgeluiden cadeau, wat een fijn verstild moment oplevert, zeker wanneer hij het koppelt aan zijn geliefde muziek van Bach. Muzikaal is Myjer sowieso sterk. Zo is er indrukwekkende dancemuziek waar hij soms dwars doorheen rapt of viool speelt. En hij zingt zoetere liefdesliedjes waarbij een vleugje Bach in zijn eigen pianospel doorklinkt.

De afwisseling en zijn perfect getimede uitvoering op alle fronten maken dat de hoge verwachtingen van het publiek helemaal waargemaakt worden. Jochem Myjer is een top-entertainer zonder pretenties. En dan ziet het er ook nog eens geweldig uit, met een prachtig decor vol technische hoogstandjes, wat de belevenis compleet maakt.

Lees al onze theaterrecensies op trouw.nl/theaterrecensies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden