Opinie

Jeugdtheater: van groot en commercieel tot klein en vrij van merchandising

In het jeugdtheater zijn steeds meer grote familiemusicals te zien met bekende namen als ’Nijntje’, ’Kikker’ en ’Pluk’ als publiekstrekkers. Dit seizoen zal ’De Fabeltjeskrant’ langs de grote zalen in het land trekken, met meneer de Raaf, Juffrouw Ooievaar en de Gebroeders Bever als musicalsterren. Ook Theater Terra, bekend van de musicalhits Kikker en Kleine Ezel, komt met een nieuwe familiemusical. ’De Matroos in de Doos’, naar het gelijknamige boek van Daphne Deckers, is een voorstelling vol aanstekelijke meezingers. Je kunt als publiek haast niet om dit soort hits heen. Zo liggen de dvd’s, cd’s, voorleesboekjes en een complete merchandise-lijn al vóór de première van ’De Fabeltjeskrant’ in de winkels. En de handpoppen van de dierfiguren zijn al bij Albert Heijn te vinden.

Maar het zou jammer zijn om daardoor de minder in het oog springende jeugdtheatervoorstellingen te missen. Al doen titels als ’Haram’, ’Simmen’ of ’Huisvuil’ niet meteen bellen rinkelen, ze staan met beide benen in de actualiteit. Zo zoomt ’Haram’ van Theater Wederzijds in op de strubbelingen tussen Marokkaanse ouders en hun kinderen. In deze voorstelling krijgen Saïd, Aziza en Houari op de laatste dag van hun zonnige vakantie tot hun grote schrik te horen dat ze niet meer teruggaan. Hun ouders willen hen in Marokko zien opgroeien, maar de drie kinderen zijn geboren en getogen in Nederland.

Het gezelschap Wederzijds doet niet aan merchandising. Ze spelen liever op scholen, om het jonge publiek in de eigen omgeving op te zoeken. Ook een danstheatergroep als DOX zit graag op de huid van het publiek. Dit najaar is ’De Grote Voelshow’ nog te zien, een geestige danstheatervoorstelling over de eerste ervaringen met verliefdheid in de pubertijd. De spelers laten met ingenieuze trucs zien op hoeveel manieren je kunt tongzoenen en hoe je ’het’ nu eigenlijk met elkaar doet. Daarna is in ’Fasten Your Seatbelts’ te zien hoe je afscheid neemt als je geliefde er tot je grote verdriet vandoor gaat.

In het jeugdtheater is niet alleen de zonnige kant van het leven te zien, en dat is maar goed ook. Kinderen zijn niet altijd zorgeloos en zoeken net als volwassenen inspiratie om hun problemen het hoofd te bieden. Zoals de twee broertjes in ’Huisvuil’, van Huis aan de Amstel, die op een ochtend plotsklaps zonder ouders wakker worden. Ze klampen zich vast aan elkaar en de dingen om hen heen, maar de rommel in hun hoofd is haast niet op te ruimen. Het kind met de bijnaam ’Pascal 100’, een voorstelling van Het Lab., heeft het ook niet makkelijk. De arme jongen zit barstensvol verboden gedachten en gevoelens, terwijl hij er aan de buitenkant heel gewoon uitziet.

Heel anders zijn de luxeproblemen in het relaxoord Tropical Heat, waar de voorstelling ’Uptijd’ van Artemis speelt. Een groepje nerveuze dames wil zich ontspannen in de warmwaterbronnen, maar ze krijgen het steeds benauwder van elkaar.

Ook in het stuk ’Simmen’ staat Artemis stil bij het moderne leven, maar dan in de virtuele wereld. De voorstelling is geïnspireerd op The Sims, een van de best verkochte computerspelen aller tijden. Maar welk beeld geven deze spelletjes eigenlijk van de werkelijkheid en welke invloed hebben ze op het leven van kinderen?

Andere voorstellingen geven de fantasie vleugels, zoals ’Niels Holgersson’s wonderbare reis’. De Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf schreef het boek alweer 100 jaar geleden. Het Speeltheater Holland laat zien dat de avontuurlijke jongen, die moet overleven in een wereld vol gevaren, nog steeds tot de verbeelding spreekt. Net als Odysseus in ’Een Odyssee’ van Wederzijds, die aan het slot van het seizoen in de openlucht langs het water vaart en de woede van de zeegod Poseidon zal trotseren. Het komende jeugdtheaterseizoen biedt voor elk wat wils, van vermaak tot verdriet en van verveling tot avontuur. Komt dat zien!

INFO: www.huisaandeamstel.nl; www.theaterterra.com; www.fabeltjeskrantdemusical.nl; www.wederzijds.nl; www.artemis.nl www.speeltheater.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden