Review

Jean Dominique laat je niet los

Het is een charismatisch man, de Haïtiaanse radiomaker en mensenrechten-activist Jean Dominique, die in 1968 begon met zijn vrije radio 'Radio Haiti Inter', de enige Creoolstalige zender in Haïti. 'De grammatica van iedere film is een politieke daad', zegt hij zwaaiend met zijn pijp, en je kunt bijna niet anders dan met hem instemmen, ook al denk je er anders over. Tijdens het praten spert Dominique zijn ogen wijdopen net zoals Salvador Dali op die beroemde foto van hem. Op een zo'n moment zet regisseur Demme het beeld even stil. Dit is een man aan wie niets ontsnapt, zegt dat beeld. En een die het er nooit bij zal laten zitten. Dominique is bovendien een eloquent man, vol klemtonen. Als je Demme's documentaire ziet vraag je je ook het eerst af hoe het kan dat je deze man nooit eerder hebt gezien. Want dat is wel zo. De eerste tien minuten van 'The Agronomist' is het nog zoeken naar wie hij is, en wat de status en herkomst is van de verschillende uitspraken die hij doet. Pas achteraf leer je dat de deels ook in Haïti wonende Demme hem gedurende vijftien jaar een aantal malen heeft bezocht.

Jonathan Demme bouwde zijn portret op uit gesprekken met Dominique, zijn vrouw, een fan, wat medewerkers en daarnaast oude televisiebeelden. We vormen een beeld van de politieke geschiedenis van Haïti: eerst de dictatuur van Papa en Baby Doc (de Duvaliers), toen de democratie van Aristide, de staatsgreep, weer Aristide en vervolgens diens corrupt gedrag, en de toenemende chaos die Dominique niet zal overleven.

Over Haïti zijn meer documentaires gemaakt, films die het beeld van wanorde gedrenkt in voodoo ondersteunen. Het omstreden 'Haiti Untitled' bijvoorbeeld. Van mystificatie houdt Demme zich verre. Zijn portret doet meer denken aan 'The Life and Times of Harvey Milk', ook zo'n brandende activist. Dominique is een en al intensiteit. Het kost wel even voor je weer van hem los bent, maar dat is ook de bedoeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden