'Je speelt best goed, voor een meisje'

Rita Zipora op het podium. Beeld Arjaan Hamel / ritazipora.nl

Vrouwen in de muziek voelen zich onvoldoende serieus genomen, concludeert Buma/Stemra in het eerste onderzoek naar gendergelijkheid in de Nederlandse muziekindustrie.

Het is Rita Zipora al zo vaak gebeurd. Dat ze aankwam voor de soundcheck in een concertzaaltje, haar spullen uitpakte, en ze de geluidsman voelde kijken. De blik gericht op haar draadloze microfoon die ze uit haar tas haalde. “Je hebt zeker niet het ontvangertje bij je”. En natuurlijk met die toevoeging. ‘Meisje’. “Zodra het over techniek gaat, wordt het denigrerend. Natuurlijk heb ik dat ontvangertje bij me. Ik ben muzikant. Ik wéét dat het zonder niet werkt”, verzucht Zipora.

Vrouwen in de muziek in Nederland voelen zich onvoldoende serieus genomen. Ze werken harder dan hun mannelijke collega’s en krijgen minder betaald. Ondertussen is er een gebrek aan vrouwelijke rolmodellen, dat deze ongelijke verdeling in stand houdt. Dit concludeert auteursrechtenvereniging Buma/Stemra, in een onderzoek naar gelijke behandeling onder producers, tekstschrijvers, componisten en artiesten in Nederland, dat het vanmiddag in Den Haag presenteerde.

Buma/Stemra neemt zich voor dit te veranderen, om te beginnen door een werkgroep in te stellen waarin onder anderen zangeres Rita Zipora (30) zetelt.

“Ik praat hier vaak met vrouwelijke collega’s over. Iedereen heeft wel zo’n verhaal. Mannen hebben ook allemaal gekke verhalen, het is de muziekindustrie, maar ik kan met zekerheid zeggen dat die niet zo vaak met hun sekse te maken hebben als bij ons.”

In interviews wordt maar al te vaak gevraagd naar hoe dat nu is, om als vrouw gitaar te spelen. En vaak genoeg horen vrouwen dat er alleen maar met hen wordt gewerkt vanwege hun vrouw-zijn. “Mijn reactie is dan altijd dat ik dan wel even zal laten zien wat ik kan. En dat is goed. Want het is een harde business.”

Juist daarom is dit  zo kwalijk, meent Zipora. Want dergelijk seksisme leidt tot minder zelfvertrouwen onder vrouwelijke muziekmakers. "En in de muziekindustrie moet je jezelf echt kunnen en durven verkopen.”

Niet gekwalificeerd

Mannen voelen zich bij de promotie van hun muziek comfortabeler dan vrouwen, blijkt uit het rapport. Ook durven mannen meer: ze zijn eerder dan vrouwen geneigd opdrachten aan te nemen waarvoor ze eigenlijk nog niet gekwalificeerd zijn. Ander voorbeeld: vrouwelijke componisten worden vaker geassocieerd met wat als ‘vrouwelijk’ klinkende muziek wordt geacht. Dat is niet zo bij mannen, wat hen dus geschikt maakt voor meer opdrachten. 

“Vrouwen hebben een bijkomend probleem dat ze vaak reacties op hun uiterlijk krijgen. Ik hoor veel van vrouwen die het daarom minder prettig vinden aan te schuiven bij 'Pauw' of 'Jinek'. Daar hebben mannen minder last van.”

Maar 13 procent van de aangesloten leden bij Buma/Stemra is vrouw. Wat opvalt is dat de man/vrouw-verhouding op muziekopleidingen nog wel gelijk is: vrouwelijke muziekmakers in Nederland zijn gemiddeld zelfs iets beter opgeleid dan hun mannelijke collega’s. In een ideale wereld zou het statistisch onmogelijk zijn om vervolgens niet in gelijke wijze carrière maken, zegt een van de respondenten. Dat dit niet gebeurt, komt volgens Zipora vooral doordat er minder vrouwelijke rolmodellen zijn.

Daarin ligt ook een taak voor Buma/Stemra, concluderen de onderzoekers: "Laat zien dat er vrouwelijke componisten, tekstschrijvers, producers en andere muziekmakers zijn." Dat zou deze vicieuze cirkel moeten  en kunnen doorbreken, hoopt Zipora.

In de festivalwereld is de ongelijkheid tussen vrouw en man al enige tijd een issue. Maar daar is een kentering gaande, stelde Trouw onlangs vast. Lees ook: Meer plaats voor vrouwen op het podium.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden