Je moet wel spelen, anders blijf je steeds verder achter.

De ’World of Warcraft-weduwen’ kunnen hun lol op: de uitbreidingset van het avonturenspel World of Warcraft is op de markt en vliegt de winkels uit. Games-ontwikkelaar Blizzard kondigde half januari aan dat er over de hele wereld meer dan zeven miljoen spelers zijn. In Europa alleen al spelen nu anderhalf miljoen mensen het grootste MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game) ooit.

Over online gamen wordt flink gediscussieerd op internet. Sommige verwoede gamers weigeren omdat je er snel aan verslaafd raakt en voor een spel altijd moet blijven betalen. Wie mee wil doen moet immers niet alleen het spel kopen, maar ook een toegangskaart nemen voor de server voor ongeveer 12,99 per maand. Het levert uitgever Blizzard miljarden op en het is hierdoor ook heel anders dan een gewone game voor bijvoorbeeld de Playstation of Nintendo’s WII. Daarbij wordt een spel gekocht en kan het worden uitgespeeld. Maar je doet het alleen. Bij een MMORPG kom je andere spelers tegen en dat is er juist zo leuk aan.

Wie een toegangskaart koopt en het spel bezit, neemt de rol aan van een zelf ontworpen personage en begeeft zich in de fraai vormgegeven fantasiewereld van Azeroth. Je moet kiezen of je bij de Horde of Alliance wilt horen. Als lid van een van de twee grote facties – de Horde of de Alliance – ga je de wereld verkennen en moet je onderweg allerlei opdrachten uitvoeren. Als je begint moet je een server kiezen waar jouw figuur in meespeelt. Op dezelfde server zijn ook andere spelers actief, meestal rond de duizend. Je kunt ook verschillende figuren op verschillende servers laten rondlopen, maar als Europeaan speel je vooral met andere Europeanen. Dat is ook gemakkelijk vanwege de taal, want als je in de virtuele wereld iemand tegenkomt, kun je een gesprek beginnen. In Europa gebeurt dat meestal in het Engels.

In het begin van het spel moet jouw figuur vaardigheden bemachtigen. Zo is ’Ironhide’ bijvoorbeeld een goede mijnwerker en hij kan wapens smeden. Op een tocht door een savanneachtig gebied komt hij bij een van de grote steden, Thunder Bluff. Onderweg heeft Ironhide een wapen gevonden dat hij op een veiling te koop aanbiedt. Zo krijgt hij weer wat extra geld. In de winkel in Thunder Bluff koopt hij een bijl. Al snel wordt hij aangesproken door een andere speler. Het blijkt een Engelsman, die wil weten waar hij de bijl heeft gekocht. Om verder te komen moeten spelers wel samenwerken. Zo is Ironhide ook lid van een gilde met aan het hoofd een Zweedse speler.

De Amsterdamse vwo-scholier Koen Bakker speelt het spel al anderhalf jaar en is aangeland op level 61. Koen: „In het begin is het makkelijk, maar later duurt het lang voor je een level verder bent. Dan wordt het ook steeds leuker omdat je wel moet samenwerken. Je maakt dan echt vrienden.”

Vaak zitten die vrienden in het buitenland, maar toen Koen ontdekte dat een speler met wie hij goed kon opschieten in Almere woonde, maakten ze een afspraak. Koen speelt tussen de tien en vijftien uur per week: „Dat moet ook wel want anders kom je niet zo ver.”

Uiteraard wordt er ook vals gespeeld. Onlangs werden er tienduizenden spelers afgesloten omdat ze op slinkse wijze aan virtueel geld wisten te komen.

Niet iedereen heeft ook het geduld om zelf al die levels uit te spelen. Via verschillende websites kun je ’jouw’ karakter op laten waarderen of extra goud kopen. Je geeft je inlogcode en iemand anders speelt dan met jouw figuur. Zowel op de Duitse als Nederlandse televisie zijn reportages te zien geweest over dorpen in China waar jongeren worden gedwongen om tegen een hongerloon WoW te spelen voor spelers elders. De jongeren zijn vaak van huis weggelopen en kunnen geen kant op. Hoewel menig gamer twaalf uur aan een stuk spelen als muziek in de oren zal klinken, vinden deze kinderen het vreselijk. Ze worden nerveus, slapen niet meer en worden doodmoe van de steeds voortrazende monsters waarmee ze moeten vechten.

Koen kent het verschijnsel wel – ’ ze worden goldfarmers genoemd’ – maar zou het zelf nooit doen. Veel te duur. De prijzen lopen van 30 euro voor ’1000 goud’ tot 450 euro om op level 70 te komen. De betaling loopt via credit cards. Het spel nodigt er echter wel toe uit. Als jouw figuur op een server meedoet waar iedereen veel meer uren speelt en dus hogere levels bereikt, wordt de druk groot om meer tijd in het spel te steken. De prijzen voor goederen en vaardigheden gaan dan omhoog. Jouw figuur kan dat dan niet betalen en blijft steeds verder achter.

In de VS zijn inmiddels steungroepen voor partners van WoW-verslaafden opgericht. Zo klaagt Mieka erover op de site van WoW-widows dat haar man liever naar een virtueel WoW-feest gaat dan een gezellige avond met haar door te brengen. Een ander vertelt dat haar man heel verbaasd was dat ze niet blij en dankbaar was dat hij zijn nieuwe WoW-figuur naar haar had genoemd. De vrouw in kwestie kreeg liever zelf aandacht. Overigens zijn er ook echtparen die allebei spelen en zelfs ruzies uitvechten in de virtuele wereld. En zijn de eerste huwelijken al gesloten door virtuele sjamanen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden