BoekrecensieJeugdboek

Je kunt niet anders dan met de geboortemier meeleven

null Beeld
Beeld

Adoptievader maakt prentenboek over adoptie vanuit het perspectief van een geboortemoeder

Bas Maliepaard

In jeugdboeken over adoptie draait het altijd om de kinderen en hun ‘nieuwe’ ouders. Tekenaar Pieter Gaudesaboos, zelf adoptievader, kiest in ‘Klein verhaal met een hart’ voor het gewaagde volwassen perspectief van een geboortemoeder, die in de ingetogen zinnen van Elvis Peeters aan haar kind vertelt hoe ze zijn adoptie beleeft.

Het is een bijzonder kwetsbaar en intiem verhaal dat door mensen die bij adoptie betrokken zijn vermoedelijk heel verschillend gelezen en gewaardeerd zal worden, maar dat er in elk geval in slaagt de onophoudelijke liefde van de moeder voor haar kind ontroerend te vertolken.

De beeldschone vormgeving versterkt de intimiteit: alleen op de rechter bladzijdes staat, omgeven door wit, een kleine illustratie in een strakke, grafische stijl met meestal slechts een enkele zin.

Dat de moeder een rechtop lopende rode mier is, in een gedetailleerd menselijk decor, is misschien even wennen, maar blijkt goed te werken, omdat zij haar kind zichtbaar als een groeiend eitje bij zich draagt.

null Beeld
Beeld

Een heikel punt

“Een hart, daar begon het mee (…) Jij hebt een hart, ik heb het voelen kloppen. Zacht. Tok tok, mag ik binnen? Zo klopte je hartje.” ‘Dat kleine bonzen’ wil de mier soms vergeten, om­dat er in haar leven geen plaats is voor twee. Armoede lijkt daarvoor de belangrijkste reden: ze werkt overdag en ’s avonds ‘en nog was het niet genoeg’. Maar ze zegt ook: “Ik stond er alleen voor.” Een heikel punt in het verhaal, want in hoeverre doet deze motivatie recht aan de com­plexe situaties waarin geboortemoeders voor adoptie kiezen?

Toch kun je niet anders dan met de mier meeleven. Haar zorgen en verdriet spreken uit haar licht gebogen houding en het subtiele vermoeide streepje onder haar ogen. Haar verscheurdheid is bovendien voelbaar als ze in de supermarkt naar andere mieren en hun kinderen kijkt. Ze houdt van het hart dat dichtbij het hare klopt, maar moet het zijn eigen weg laten gaan.

‘Ik heb je weggeschonken’ staat er, als ze haar ei voor het huis van zwarte mieren legt, die dankzij hun neutrale uiterlijk zowel hetero- als homo-ouders kunnen zijn. En dan begint het verlangen naar haar kind, droomt ze over zijn leven en hun hereniging: “Op die dag begint opnieuw mijn hart te kloppen. Zullen we elkaar herkennen?”

Oordeel: gewaagd perspectief, ontroerend intiem verhaal.

null Beeld
Beeld

Pieter Gaudesaboos
Klein verhaal met een hart
Tekst: Elvis Peeters & Nicole Van Bael
Lannoo, 160 blz. € 19,99. Vanaf 10 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden