Review

Japie, Matilda of Pluk van de Petteflet met een luisterboek blijft de achterbank van de auto rustig.

Uitgeverij Rubinstein is voortrekker in het uitgeven van luisterboeken. Jaarlijks brengt zij zo'n 25 klassieke en moderne kinderboeken als luisterboek uit, met titels van Paul Biegel, Roald Dahl en series als ' Harry Potter', ' De Gouden Boekjes' en ' Nijntje'.

In Nederland werden luisterboeken al langer gebruikt door blindenen slechtzienden of door mensen met dyslexie, maar bij het grote publiek dringt het bestaan ervan pas de laatste twee jaar goed door. ” In de Angelsaksische landen luisteren mensen al veel langer naar boeken”, zegt uitgever Dik Broekman van Rubinstein. ” Op de BBC radio is jarenlang een groot deel van de Britse klassieke literatuur voorgelezen.

Die traditie kennen wij in Nederland niet. Rubinstein streeft er nu naar klassiekers uit de Nederlandse (kinder) literatuur ook als luisterboek uit te brengen.” Inmiddels volgen andere uitgeverijen. Gottmer begon bijvoorbeeld in samenwerking met Universal Music een kindercollectie klassiek. Verhalen als ' Peter en de Wolf', ' De Vuurvogel' en ' Het zwanenmeer' worden, ondersteund door de wereldberoemde muziek, door bekende acteurs ingesproken.

”Wij zijn voor de combinatie van luisteren, lezen en kijken gegaan”, vertelt uitgeefster Melanie Lasance van Gottmer. ” We hebben echte prentenboekjes gemaakt, met mooie tekeningen en de tekst van het verhaal. Op de cd worden kinderen voorgelezen en maken ze kennis met klassieke muziek.” Lasance verwacht dat ' het luisterboek' de komende jaren een volwaardig genre zal worden. ” Wat in het buitenland lukt, moet ook in Nederland kunnen”, zegt ze. ” Onze serie verkoopt erg goed.” Trouw maakte voor deze zomervakantie een selectie van leuke luisterboeken.

Paul Biegel leest voor - Japie & De zeven veren van de papegaai. Speelduur: 2 uur en 45 minuten Rubinstein, ISBN 9054447834, euro 14,95. Vanaf 8 jaar Paul Biegel kan niet alleen prachtig schrijven, maar ook erg mooi voorlezen. Hij vertelt enthousiast, brengt zijn stem omlaag als het spannend wordt en geeft de personages een eigen klank, zonder dat hij overdreven toneelspeelt. Biegels ouderwetse uitspraak van sommige woorden is erg charmant en schept een knusse, huiselijke sfeer die zo goed bij voorlezen past.

Op de eerste twee cd's staan zijn boeken ' Japie en de dingen' en ' Japie en het grote geld'. Japie heeft geelzucht en moet daarom het bed houden. Zijn vader, die een uitdragerij heeft, neemt elke dag een voorwerp mee naar huis waar een verhaal aan zit. Japie ontdekt dat alle verhalen bij elkaar horen en samen naar een griezelige ontknoping leiden.

Op de derde cd staat het boek ' De zeven veren van de papegaai' over Doenja en Jorkos. Hun vader is in de macht van de nevelkoningin en de kinderen moeten tijdens een moeizame tocht zeven veren van de bonte papegaai verzamelen om hem terug te krijgen.

Een gouden boekjes luisterboek. Voorgelezen door Niek Barendsen, Willem Nijholt, Mieke van der Weij en Paul de Leeuw. Speelduur: 40 minuten. Rubinstein, ISBN 9054448660, euro 10,95. Vanaf 3 jaar.

Op deze cd zijn vier Gouden Boekjes voorgelezen: ' Zeven postbodes', ' Kippetje Tok', ' Plofje de olifant' en ' De hondenmatroos'. Het zijn kleine, simpele verhaaltjes voor de echte fans van Gouden Boekjes. Een verhaal als ' Kippetje Tok', waarin heel veel herhaling zit, is eigenlijk alleen leuk in combinatie met de tekeningen. Gelukkig zijn de verhalen op de cd geïllustreerd met geluiden en muziek van Henny Vrienten. Dat geeft de cd een meerwaarde die de boekjes weer missen. Ideaal is de combinatie: cd aanzetten en de kleine luisteraar het boekje in handen geven.

Roald Dahl: Matilda. Voorgelezen door Jan Meng. Speelduur: circa vier uur. Rubinstein, ISBN 9054446587. Vanaf 9 jaar.

Deze klassieker van Roald Dahl is al in 1990 opgenomen, maar nu voor het eerst op cd verkrijgbaar.

Jan Meng is een doorgewinterd voorlezer. Met zijn warme stemgeluid en treffende intonatie weet hij de aandacht voortdurend vast te houden. Meng is niet nadrukkelijk aanwezig met stemmetjes en geeft de luisteraar zo de kans om weg te dromen bij het gruwelgrappige verhaal van Dahl. Matilda is een zeer intelligent meisje en dat wekt ergernis bij haar ouders en het gemene schoolhoofd Bulstronk. Als Matilda ontdekt dat ze speciale krachten heeft, besluit ze samen met de lieve juffrouw Engel de strijd tegen hen aan te gaan.

Kindercollectie Klassiek. Gottmer/Universal Music, euro14,95. Vanaf 5 jaar.

Wat een goed idee van uitgeverij Gottmer om bekende muzikale verhalen toegankelijk te maken voor kinderen. In deze reeks zijn tot nu toe vier cd's verschenen waarop bekende acteurs en artiesten de sprookjes en fabels op de muziek vertellen. De cd's zitten achterin subtiel vormgegeven boekjes waarin de woorden van de voorlezers staan afgedrukt, voorzien van sfeervolle illustraties. Een serie die een pluim verdient!

Peter en de Wolf van Prokofjev, ISBN 9025738648 Over Peter die op slinkse wijze de boze wolf weet te vangen. Liveconcertopname met Paul de Leeuw.

Het zwanenmeer van Tsjaikovski, ISBN 902574009X Romantisch sprookje over prins Siegfried, die Odette wil trouwen, terwijl zij door Rothbart omgetoverd is tot een zwaan. Carice van Houten is een voorleestalent; ze heeft een fris stemgeluid en geeft op een ongedwongen manier de personages een eigen karakter.

De vuurvogel van Stravinsky, ISBN 9025739881 Prins Ivan besluit met hulp van een magische veer van de vuurvogel de onoverwinnelijke Kashei te verslaan. Rustig, soms iets te beheerst, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat.

Annie M. G. Schmidt: Pluk van de Petteflet. Voorgelezen door Kitty Courbois en hoorspelacteurs. Speelduur: Rubinstein, ISBN 9054442689, euro 24,95. Vanaf 6 jaar. Op maar liefst acht cd's zijn bijna alle avonturen van Pluk van de Petteflet als hoorspel te beluisteren. Alleen het pas ontdekte verhaal ' Pluk redt de dieren' staat er nog niet op. Pluk komt op zijn rode kraanwagentje aan bij de Petteflet. Hij is op zoek naar een huis en het torenkamertje van de Petteflet staat nog leeg. Hij trekt erin en beleeft de gekste dingen.

Harry Bannink maakte speelse muziek bij de tekst. Alle personages hebben een eigen stem. Soms irriteert het dat de stem van Pluk duidelijk die van een volwassen vrouw is.

Roald Dahl: Sjakie en de chocoladefabriek. Voorgelezen door Jan Meng en hoorspelacteurs. Speelduur: drie uur. Rubinstein, ISBN 9054446366. Vanaf 9 jaar.

Ter gelegenheid van de nieuwe verfilming van ' Sjakie en de chocoladefabriek' met Johnny Depp, geeft Rubinstein dit luisterboek opnieuw uit in toepasselijk filmjasje. Een positief gevolg van dat soort publiciteit rond de film, is de enorme hernieuwde aandacht voor de boeken van Dahl. Die blijven bijna zonder uitzondering briljant.

Sjakie is een arm jochie dat op een dag een tientje op straat vindt. Daarmee koopt hij een chocoladereep, waarin een Gouden Toegangskaart zit voor de chocoladefabriek van Willy Wonka. Een magische plek waar niemand ooit mag komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden