null Beeld

RecensieJazz

Janssen laat het machtige orgel zwoegen en zinderen

Mischa Andriessen

Jazz
Guus Janssen
Organ (Geestgronden)
★★★★☆

Weinig klinkt overweldigender dan een kerkorgel dat op volle kracht wordt bespeeld. Hoe anders was dat bij de elektrische orgels die zo’n dertig jaar geleden in tal van huiskamers stonden, en waarop iedere noot, gesmoord, ja domweg flets en flauw klonk.

De eigenzinnige toetsenist Guus Janssen benut op ‘Organ’ de complete reikwijdte van het orgel in Zaandammer kerk De Vermaning. Hij laat het instrument meermaals zinderen en gebruikt de dreigende kracht van de baspedalen, met hun donkere tonen, volop.

Maar Janssen waakt ervoor in plechtstatigheid te vervallen, en dus klinkt dat machtige orgel in zijn handen soms ook als een ­ballon die leegloopt of als een speelgoedtrein die hortend tot ­stilstand komt. Het verhevene en het banale, Janssen brengt ze dicht bij elkaar.

Dat heeft hij vaker gedaan, maar op het orgel komt de hoekige eigenwilligheid van zijn muziek nog ­beter naar voren. Het gezwoeg dat je hoort; de weerbarstigheid, bijna onwil van de toetsen en pedalen, dat alles geeft Janssens muziek ­extra lading. Die is denkelijk het sterkst als Janssen luchtig en swingend wil klinken, zoals in het ­afsluitende Domingo no Parque. Hij ploetert, de organist, maar hij heeft er hoorbaar lol in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden