Review

Jan Siebelink wilde lange tijd graag een vrouw zijn

Normaal gesproken luchten in Rik Felderhof’s programma ’Schrijvers op de veranda’ Nederlandse auteurs hun hart op de veranda van Felderhofs luxueuze optrekje aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Schrijver Jan Siebelink heeft echter een weerstand tegen vliegen. Vandaar dat de speciale ontmoeting deze keer plaats vindt in een Nederlandse bloementuin.

In deze uitzending weet Felderhof een aantal opmerkelijke uitspraken aan Jan Siebelink te ontlokken. Zo vernemen we dat de schrijver gedurende lange tijd de wens koesterde een vrouw te zijn. Ook voelde hij zich ’een soort veerman tussen mijn vader en mijn moeder.’

Jan Siebelink schreef tientallen essays en romans, waarvan de bestseller ’Knielen op een bed violen’ het bekendst is. De roman werd bekroond met de AKO literatuurprijs. Binnenkort wordt het boek verfilmd en momenteel is er t/m 13 december een toneelbewerking van het boek te zien het in de Nederlandse theaters, met Cees Geel en Wendell Jaspers in de hoofdrollen.

Jan Siebelink groeide op in een heel streng gelovig gezin. Het leven van bloemkweker Hans Sievez, de hoofdpersoon uit ’Knielen op een bed violen’, staat eveneens in het teken van zijn sektarische godsdienst. Zijn huwelijk, zijn kinderen, zijn bedrijf en zijn persoon gaan daaronder zwaar gebukt.

Siebelink zelf echter, wist zich aan het religieuze dwangbuis te ontworstelen. Sterker nog: enige decadentie is hem niet vreemd. In zijn zwarte sportwagen drukt hij met overtuiging en plezier het gaspedaal veel dieper in dan Balkenende zou goedkeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden