'Jan Heijs was een man met passie'

(Novum) - De woensdag overleden filmadviseur Jan Heijs was een bescheiden man met een ongelofelijke passie voor film. Dat zegt Jan Doense, directeur van het Amsterdam Fantastic Film Festival, vrijdag in een interview met persbureau Novum. "Alles wat hij deed, had met film te maken. Hij was een inspirator voor mensen in Nederland die zich met film bezighielden, zowel makers als critici."

De 53-jarige Heijs, die leed aan kanker, was adviseur van filmfestivals en subsidiecommissies, uitgever van een filmblad en filmproducent. In 1981 was hij medeoprichter van de Filmkrant, een gratis maandblad over filmmakers en hun motieven. De Filmkrant een kweekvijver zou een kweekvijver zijn geweest voor jong talent. "Bij het blad heeft Heijs veel mensen gecoacht. Filmcritici van de Filmkrant zijn bij dagbladen terechtgekomen", zegt Doense, die door Heijs werd geholpen als jonge filmjournalist.

Doense werkte ook met Heijs samen als redacteur van het Filmjaarboek. Heijs zat in het bestuur van de stichting Filmuitgaven, die het jaarlijkse overzicht uitgeeft. "Hij was goed in het schuiven met potjes geld, zodat er toch weer een Filmjaarboek mogelijk werd." De Alkmaarder zou ook in dit geval nieuwe mensen een kans hebben gegeven. "Hij vroeg veel mensen stukjes te schrijven die nog niet actief waren in de filmjournalistiek."

Verder adviseerde Heijs commissies die subsidie toekennen, zoals de Raad van Cultuur. Als Doenses filmfestival geld kreeg toegeschoven, liet Heijs dat 'discreet' doorschemeren. "Ik weet zeker dat hij daarvoor heeft geknokt. Hij was helemaal geen horrorfan, maar hij kon erg enthousiast worden over andermans enthousiasme."

In de Volkskrant, die Heijs beschrijft als een ex-communist, stonden vrijdag verschillende rouwadvertenties, ondertekend door belangrijke namen in de Nederlandse filmwereld. In de advertentie van Jura Filmprodukties wordt hij geprezen om 'zijn scherpe geest, humor, fijnzinnige taalgevoel, vriendschap, warmte en zijn liefde voor film'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden