Interview

James Blunt hield nooit van zijn stem (tot hij er rijk mee werd)

'In de pub praat ik niet zo snel over mijn gevoel, maar in songs lukt het me wel.' Beeld rv

De hit 'You're Beautiful' maakte van James Blunt een ster én een van de meest gehate mannen in de popmuziek. De Brit, die maandag optreedt in Amsterdam, weet wel raad met zijn haters.

Waarom zingt James Blunt alsof er iemand op zijn piemel staat?' Het is zomaar een voorbeeld van de nare tweets die mensen over de Britse zanger James Blunt de wereld in slingeren. De 43-jarige zanger breekt in 2005 door met het nummer 'You're Beautiful'. Voor velen zal de song van Blunts debuutalbum 'Back to Bedlam' de eerste kennismaking met de Britse singer-songwriter zijn geweest.

Dat nummer wordt een wereldwijde hit, die onder meer in Nederland, Groot-Brittannië en Amerika de eerste plaats in de hitlijsten haalt. Maar door het op de radio's grijsgedraaide nummer wordt Blunt onbedoeld ook een artiest die popliefhebbers in twee uitgesproken kampen verdeelt: fans die smullen van zijn gevoelige liedjes en tegenstanders die kromme tenen krijgen van zijn hoge stemgeluid en zijn imago als ideale schoonzoon. De James Blunt-haters steken met name op social media hun afkeer van de zanger niet onder stoelen of banken.

"Ik was verrast door de reacties, zowel de positieve als negatieve", vertelt Blunt over de telefoon vlak voor zijn Nederlandse concert, maandag in de Afas Live. Tijdens het gesprek benadrukt de Brit dat hij eigenlijk liever niet te veel wil stilstaan bij de negatieve reacties op zijn muziek. "Ik treed avond aan avond op voor 10.000 mensen. Maar online vind je misschien vier negatieve tweets. Die raken mij wellicht meer, maar ik wil niet vergeten dat duizenden mensen geld hebben uitgegeven om naar een van mijn concerten te gaan. Die vier mensen hebben geen tijd geïnvesteerd en geen geld uitgegeven. Ze zitten waarschijnlijk in hun slaapkamer met de gordijnen dichtgetrokken. Dus ik richt me liever op mijn fans."

Impact

Toch blijkt alle tumult rond 'You're Beautiful' onmiskenbaar een impact op hem te hebben gehad. Op zijn dit jaar verschenen album 'The Afterlove' blikt hij in twee nummers terug op de venijnige reacties op 'You're Beautiful'. Zo laat hij in 'Love Me Better' weten dat alle kritiek hem wel degelijk heeft geraakt en in het nummer '2005' zingt hij: 'Het enige wat ik doe, is mijn verontschuldigingen aanbieden voor een nummer dat ik in 2005 schreef'.

De singer-songwriter besluit echter al snel dat hij niet alles over zijn kant wil laten gaan. Nadat zijn platenmaatschappij hem heeft gevraagd te gaan twitteren, gaat hij op dat medium de strijd aan met zijn critici. Niet door terug te schelden, maar met humor en zelfspot. "Wat ik doe op Twitter is lachen", legt Blunt uit. "Niet alleen om die mensen, maar ook om mezelf." Zo krijgt een twitteraar die zich afvraagt of andere mensen ook de stem van James Blunt haten, het volgende antwoord: 'Ik heb nooit van mijn eigen stem gehouden. Tot mijn stem me rijk maakte'.

Een Blunt-hater die tweet dat hij een slecht weekend heeft omdat iemand hem vroeg of hij James Blunt was, krijgt als repliek: 'Mijn weekend is nog erger. Ik realiseerde me dat ik James Blunt ben!'

Dergelijke zelfspot 

Met dergelijke zelfspot is Blunt erin geslaagd de kritiek een positieve draai te geven. Hoewel zijn platenmaatschappij niet altijd even blij is met zijn gewaagde tweets en hem tevergeefs vraagt ermee op te houden, staat hij inmiddels niet meer te boek als de meest gehate man van de popmuziek maar als de grappigste artiest op Twitter.

Terugkijkend wijt Blunt de negatieve reacties vooral aan een verkeerde marketing van zijn debuutalbum en hitsingle. "Mijn eerste plaat kwam uit op een indie-label en we namen de plaat op met een onafhankelijke producer. Het album heeft een eigen geluid en is zeker niet pop. Maar toen 'You're Beautiful' enorm veel werd gedraaid, werd mijn muziek mainstream en heeft de platenmaatschappij het naar mijn mening verkeerd neergezet. Ik schreef bijvoorbeeld nummers over hoe het is om een soldaat te zijn in een oorlog, omgeven door andere mannen en geweld (Blunt diende zes jaar in het Britse leger en werd uitgezonden naar Kosovo, SB). Dus om te zeggen dat het album delicaat en zacht is, was een onjuiste voorstelling van zaken. En 'You're Beautiful' werd gepromoot als een romantisch nummer, maar ook dat was een misverstand. Het gaat over een man die strak staat van de drugs en de vriendin van een ander stalkt. Dat is niet romantisch. Dat is creepy."

Zijn fans hoeven overigens niet bang te zijn dat hij de hit maandag in Afas Live niet zal spelen. Want tijdens zijn Europese tournee brengt de Brit niet alleen recente nummers zoals zomerhit 'OK', dat hij met dj Robin Schulz opnam, maar ook oudjes. Dus ook 'You're Beautiful'. "Ik speel op een gemiddelde avond niet alleen 'You're Beautiful' maar nog twintig andere nummers. De anders songs speel ik dus net zo vaak. Dus waarom zou ik er genoeg van hebben om dat nummer te spelen? De Rolling Stones zoeken nog steeds naar een song die zo goed is als 'You're Beautiful'." Na een korte stilte, voor de zekerheid: "Dat laatste was een grapje."

Emotionele achtbaan

Zijn inzet bij zijn enige Nederlandse optreden zal zijn om zijn fans mee te nemen in zijn belevingswereld. "Ik hoop dat ik mensen live mee kan nemen in een emotionele achtbaan, met een lach en een traan. Net als de meeste muzikanten ben ik niet bang mijn emoties te uiten in mijn muziek. In de pub praat ik ook niet zo snel over mijn gevoel, dan praat ik liever met mijn vrienden over voetbal. Maar in songs lukt het me wel. Omdat je een song voor jezelf schrijft."

Dat niet iedereen de emotionaliteit van zijn songs kan waarderen, legt Blunt naast zich neer. Enigszins getergd: "Wie is dapperder? Iemand die zegt: 'Ik heb een snelle auto en een groot huis'? Of degene die zegt: 'Dit is wat ik voel' en dat op een podium tot uiting weet te brengen? Wat mij betreft is emotie het doel van muziek, het doel van kunst. Verf op een muur kan gewoon verf zijn. Alleen als het een emotie overbrengt is het een kunstwerk."

James Blunt treedt maandag 6 november op in Afas Live in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden