RecensieJack Poels

Jack Poels kan zo mooi verwonderen

null Beeld
Beeld

Pop
Jack Poels
II (Snowstar Records)
****

Frank Hettinga

Jaren, wat heet, decennia hikte Jack Poels tegen een soloplaat aan. Vorig jaar was het zo ver, met zijn debuut Blauwe Vear. En nu is de frontman van Rowwen Hèze niet meer te houden. Zo veel is duidelijk. Nog geen jaar later is daar al nummer twee, met de eenvoudige titel: II.

Hij schreef het album vol folk en americana uit het Limburgse America tijdens de eerste lockdown. Haast gegeneerd in een interview met Trouw zei hij dat de quarantaine louterend voor hem werkte. Zijn hele agenda was schoongeveegd, en zo kon hij doen wat hij het liefste doet: schrijven. “Ik weet haast niet wat er met me gebeurt. Ik schrijf bijna elke dag een liedje.”

Opnieuw begeleiden gitaristen Jan Hendriks (Doe Maar) en Bart-Jan Baartmans hem met lichte pingels en tokkels en een melancholische slidegitaar. Dat past perfect bij de nostalgische teksten van Poels die verhalen over heugelijk wachten op een liefdesbrief, over dansen in het heelal als astronauten van Apollo, over het heldere licht van een zonsondergang, de stilte.

Poels kan zo mooi verwonderen, met zijn warme, rokerige stem, in dat Noord-Limburgse dialect. En hij toont zich een ware romanticus in het lied Hartevrouw, dat over zijn vrouw gaat. Heer goan weej ’t same redde / want weej zien noeit mier allien / umdat weej noeit iets zulle hebbe / zulle weej altied same zien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden