Jaap van Zweden benoemd tot chef-dirigent New York Philharmonic

Jaap van Zweden neemt afscheid van het Radio Filharmonisch Orkest waaraan hij is verbonden sinds 2005. Beeld anp
Jaap van Zweden neemt afscheid van het Radio Filharmonisch Orkest waaraan hij is verbonden sinds 2005.Beeld anp

Jaap van Zweden is benoemd tot chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra, een van de toporkesten in de wereld. Van Zweden, nu nog chef van het Dallas Symphony Orchestra (sinds 2008) en het Hong Kong Philharmonic (sinds 2012), zal zijn nieuwe functie officieel beginnen in het seizoen 2018-2019.

Van Zweden is de tweede Nederlander die het roemruchte orkest (opgericht in 1842) als music director mag gaan leiden. Willem Mengelberg, de legendarische chef-dirigent van het Concertgebouworkest, ging hem voor en was van 1922 tot 1930 ook chef in New York.

De laatste tijd gonsde het al van de geruchten dat Van Zweden een grote kans maakte op de positie. Een paar dagen terug maakte Esa Pekka Salonen bekend dat hij geen kandidaat was voor New York, waarna er nog twee dirigenten overbleven: Van Zweden en Manfred Honeck. Gistermiddag Nederlandse tijd maakten het bestuur en de musici hun keuze bekend.

Van Zweden volgt de Amerikaan Alan Gilbert op die het orkest vanaf 2009 geleid heeft. De Amsterdammer treedt in The Big Apple in de voetsporen van illustere dirigenten als Gustav Mahler, Arturo Toscanini, Bruno Walter, Leopold Stokowski, George Szell, Pierre Boulez, Lorin Maazel en Leonard Bernstein.

Vuurdoop
Het was toevallig diezelfde Bernstein die Van Zweden op het spoor van dirigeren zette. De Amerikaanse dirigent en componist was in 1990 te gast bij het Concertgebouworkest waar violist Van Zweden destijds concertmeester was. Tijdens een repetitie van Mahlers Eerste symfonie wilde Bernstein in de zaal gaan luisteren hoe het klonk en vroeg hij aan Van Zweden om het stokje over te nemen. Die schrok zich dood en weigerde in eerste instantie. Toen hij het toch deed, riep die vuurdoop wel iets in hem wakker.

Van Zweden begon zijn dirigeercarrière in 1995 en in die twintig jaar was hij achtereenvolgens chef-dirigent van het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Zijn ster rees de laatste jaren snel met opzienbarende debuten bij belangrijke orkesten in Berlijn, Wenen, Londen, Chicago, München, Cleveland en Boston. Bij het New York Philharmonic maakte Van Zweden in 2012 zijn succesvolle debuut en werd er regelmatig teruggevraagd. De dirigent heeft een contract voor vijf jaar getekend en zal twaalf weken per seizoen het orkest dirigeren. Hij zal het orkest musici ook door de geplande verbouwing van hun concertzaal, de David Geffen Hall, loodsen.

Van Zweden repte gisteren over 'een van de gelukkigste en bevredigendste dagen' in zijn leven, en noemde het een eer gevraagd te worden door de geweldige musici van dit iconische instituut.

Een van de oudste orkesten ter wereld
Het New York Philharmonic is een van de oudste orkesten ter wereld en is het oudste van de Verenigde Staten. Het orkest geldt als een van de meest gerenommeerde symfonieorkesten van de VS.

Het werd in 1842 in New York opgericht onder de naam Philharmonic Symphony Society. In 1928 fuseerde de Philharmonic Symphony Society met haar concurrent, het New York Symphony Orchestra, tot het Philharmonic-Symphony Orchestra of New York. Later werd het omgedoopt tot New York Philharmonic.

Begin 2008 speelde het orkest in het stalinistische Noord-Korea. Dit concert werd rechtstreeks uitgezonden op de Noord-Koreaanse radio en televisie. Het concert was de eerste belangrijke culturele uitwisseling tussen de VS en Noord-Korea sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953). Het bezoek werd in Washington gezien als een mogelijkheid de betrekkingen met het stalinistische land te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden