Review

Izaline ontdooit iedereen

De Dutch Jazz Competition voorafgaande aan het North Sea Jazz Festival leverde als overtuigende winnaar het trio Jamesz op. Met een bezetting van twee gitaren (één akoestisch, de ander elektrisch) en een onorthodox slagwerk, opgebouwd rond Afrikaanse djembé-trommels, imponeerde Jamesz later ook op North Sea Jazz met originele, enthousiast gespeelde nummers met opzwepende ritmes, die zowel met jazz als met wereldmuziek te maken hadden.

Jamesz treedt sindsdien nog altijd op als trio, maar tevens als kwartet met de jonge Antilliaanse zangeres Izaline Callister. Als 'Jamesz featuring Izaline' traden ze zaterdag in het Amsterdamse BIM-huis op als onderdeel van de 'Young VIPs on Tour 2000'. De andere VIP-band (VIP staat hier voor Vereniging van jazz- en Improvisatiemuziek Podia) die avond was het kwartet Blink.

Blink is de groep van de Nederlands/Turkse saxofonist Mete Erker, die eerder van zich liet horen in groepen als David Liebman Group, Martin Fondse's Oktemble en Eric van der Westens Quadrant. Het is een internationaal gezelschap met de Nederlandse pianist Harmen Fraanje, de uit IJsland afkomstige bassist Gulli Gudmundsson en de Duitse drummer Thorsten Grau. Het zijn stuk voor stuk excellente musici, met Fraanje en -vooral- Grau als uitschieters. Fraanje speelde tamelijk clichéloos en Grau stal als begeleider de show door subtiele mini-solo's in te bouwen in ondersteundende, stuwende passages. Inhoudelijk was het allemaal wat minder. Het kwartet bracht moderne, op conservatieve leest geschoeide jazz, die nu eens prikkelende, maar vaker saai en voorspelbaar klonk.

Saai en voorspelbaar, die termen gelden zeker niet voor Jamesz. Niet voor het trio en al helemaal niet voor het kwartet. Virtuoze instrumentalisten zijn de gitaristen Gerrit de Boer en Digmon Roovers (nog) niet, maar samen met djembé-speler Sebastiaan Kaptein brengen ze wel buitengewoon ophitsende, stimulerende en pakkende muziek. Met Izaline Callister erbij, kan er helemaal niets meer stuk. Of ze nu zingt in het Papiamento of in het Engels, en of een lied nu tot de wereldmuziek, de jazz of de pop moet worden gerekend - het maakt allemaal niets uit. Izaline is een podiumdier met een uitstraling waar zelfs kille psychopaten van ontdooien. Ze heeft een stem die je beroert en niet meer loslaat. Als trio is Jamesz een hele aardige band, met Izaline erbij is het een wereldact.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden