null

LiveblogEurovisie Grand Final

Italië wint het Songfestival door overweldigend aantal publiekspunten

Beeld AP

Zaterdag vond de 65ste editie van het Eurovisie Songfestival plaats. Vanuit Rotterdam hielden verslaggever Nienke Schipper en de internetredactie van Trouw u op de hoogte in dit liveblog. Inmiddels is het afgesloten. En de winnaar is.... Italië. Lees hier de samenvatting.

Lees hier het spoorboekje van de avond, met mini-recensies van alle 26 nummers. Of een terugblik op de eerste halve finale dinsdag, en de tweede halve finale donderdag. Lees hier meer over hoe er ook dit jaar weer genoeg stof tot discussie rond dit coronabestendige songfestival is, een interview met executive director Sietse Bakker en hier over de lange geschiedenis van nummers met een boodschap op het festival.

Live
 1. 01:05 23-5-2021

  Het zit erop

  De winnaar is bekend, de lichten in de zaal zijn uit, Ahoy loopt weer leeg. Maar wat een avond was dit! Een bruisende en zeer afwisselende show met vuurwerk, vlammen en veel muzikale afwisseling.

  En als kers op de taart een zinderende puntentelling, die uiteindelijk toch de voorspelde winnaar opleverde. Hoewel de vakjury zijn oog had laten vallen op Zwitserland en Frankrijk, pikte Italië dankzij het publiek de prijs toch net voor hun neus weg. Het hield iedereen tot op het laatst moment op het puntje van de stoel. 

  Mede dankzij de professionele organisatie en het geweldige presentatie-kwartet een songfestival-editie om trots op te zijn. Volgend jaar vanuit Rome.

  Lees over enkele minuten de samenvatting van de avond op Trouw.nl. Dit liveblog gaat sluiten. 

 2. 00:51 23-5-2021

  En de winnaar is...

  Italië!!

  De rockers wisten de meeste punten van het publiek binnen te slepen en versloegen met een ruime 524 de rest van de deelnemers. Al dagen stonden ze boven aan in de peilingen en ze maakten het waar. 

  Frankrijk werd tweede, gevolgd door Zwitserland, IJsland en Oekraïne. Dat laatste land kreeg van de vakjury maar weinig punten toebedeeld, maar kreeg van het publiek zoveel punten dat ze toch nog de top-5 binnenmarcheerden. 

  Brunopress
  Brunopress
 3. 00:38 23-5-2021

  Een slagveld

  Zowel Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje als Nederland kregen nul punten van het publiek. Verenigd Koninkrijk verliest glorieus, die kreeg ook van de vakjury geen punten. Daar staat een hele harde nul.

 4. 00:32 23-5-2021

  De publiekspunten zijn aan de beurt

  Nu wordt het echt spannend, de verschillen zijn zo klein dat het nog alle kanten op kan met de televoters.  

  1: Zwitserland
  2: Frankrijk
  3: Malta
  4: Italië
  5: IJsland

  Wie snel kan hoofdrekenen rekent mee, volgens deze methode.

 5. 00:20 23-5-2021

  Over de helft

  Nog tien landen te gaan. Aan de top is weinig veranderd. Onderaan bungelen Duitsland en Verenigd Koninkrijk. Jeangu Macrooy houdt moedig stand op de 27ste plek.

 6. 00:05 23-5-2021

  Elf landen gehad

  De top-5 is nu: Zwitserland op één, gevolgd door Frankrijk, Malta, Italië, IJsland en Italië. Maar het is stuivertje wisselen in de hogere regionen. 

  De publieksjury is goed voor de andere helft van alle punten. Die worden later van hoog naar laag uitgedeeld. 

  ANP
 7. 23:55 22-5-2021

  De punten worden verdeeld

  Eerst mag de vakjury. Alle 39 deelnemende landen mogen een voor een hun punten uitdelen. Alleen het land dat de twaalf punten krijgt wordt genoemd. De jurypunten zijn goed voor de helft van het totaal.

 8. 23:26 22-5-2021

  Tijdens het stemmen

  Terwijl het publiek thuis de stemmen uitbrengt zien we verschillende filmpjes en optredens. Een optreden van DJ Afrojack bij de Erasmusbrug, dat live wordt afgesloten door Glennis Grace in Ahoy met het nummer Titanium.

  Er is een ode aan het orkest, en een nieuwe Nikkie Tutorials. Ook is er een filmpje te zien met oud-songfestivalwinnaars op verschillende daken in Rotterdam. Ze zingen opnieuw hun winnende liedjes. Heel leuk om Teach-in van nu, de Ding-a-dong van toen te horen zingen. Of de tijd vat heeft gehad op de mannen en vrouw van de Finse Lordi is niet te zien, want die dragen nog steeds hun maskers bij Hardrock Halleluja. Zouden ze die eigenlijk ooit afzetten?

  De afsluiter is een optreden van Duncan Laurence, maar dat zal niet live zijn. Afgelopen woensdag testte hij positief op covid-19 en nu mag hij Ahoy niet meer in. In plaats daarvan krijgt het publiek een opname te zien van een eerder opgenomen repetitie. Grote vraag is nog wie de bokaal gaat overhandigen. Traditioneel doet de oude winnaar dat, maar dat is nu dus niet mogelijk. 

 9. 23:02 22-5-2021

  San Marino: Senhit - Adrenalina

  Nog een keer het dak van Ahoy blazen als afsluiter. Bij rapper Flo Rida die het podium opspringt kun je je afvragen of dat niet een beetje valsspelen is. Maar het liedje knapt er flink van op en dit is ook voor San Marino zeker het moment om alles uit de kast te halen. 

  Het zit erop, nu mag er worden gestemd. 

  REUTERS
 10. 22:59 22-5-2021

  Zweden: Tusse - Voices

  Dit liedje is fijne oorwurm, maar eigenlijk is het een wonder dat het door is naar de volgende ronde. Tijdens de halve finale ging er veel mis en zong Tusse zo vals als een nachtegaal in een bankschroef.

  Dit keer begon het veel belovend, maar knalde het er bij de modulatie opnieuw uit. Jammer, want hij heeft een hoge gunfactor.

  REUTERS
 11. 22:55 22-5-2021

  Italië: Måneskin - Zitti E Buoni

  De getipte winnaar. En de Italiaanse pers gelooft erin. Uit volle borst zingen ze mee. Het is ook een best potje glamrock. Maar als Europa toch kiest voor categorie rock, zijn de Finnen afwisselender. Maar laat u door mij niet beïnvloeden, kijk en oordeel zelf.


  REUTERS
 12. 22:51 22-5-2021

  Nederland: Jeangu Macrooy - Birth of a New Age

  Eindelijk, we zijn. Jeangu Macrooy brengt zijn liedje overtuigend. En wat heeft hij een innemende lach. Maar het zal niet genoeg zijn, volgens de peilingen eindigt hij ergens onderaan op de 22ste plek. Hopelijk komen we volgend jaar tenminste de voorrondes door.

  AP
 13. 22:49 22-5-2021

  Noorwegen: TIX - Fallen Angel

  De zenuwen lijken geen vat te hebben gehad op de Tix die zich het liefst verstopt achter zijn spiegelbril en witte bontjas met vleugels. De Noor levert vakwerk vanavond. Tix, alias Andreas Haukeland, lijdt aan het syndroom van Gilles de La Tourette. Zijn tics houdt hij onder controle door zijn vermomming. Opmerkelijk dat hij dus toch zijn zonnebril afneemt en de tics in zijn gezicht laat zien.

  Het alter ego Tix is alles wat Andreas niet is: dapper, stoer, over de top. Prima voor het Songfestival dus. 

  Lees ook: De Noorse Tix heeft van zijn eigen tics een kracht gemaakt

  AP
 14. 22:42 22-5-2021

  Azerbeidzan: Efendi - Mata Hari

  Efendi doet wat ze moet doen: dansen en dartelen. Haar show knalt van het scherm, mooie kleuren veel vuurwerk en vlammen. She's on fire! 

  Leuk weetje: Efendi heeft een oogje op de Noorse Tix, die hierna is. Ze hebben elkaar vorige week leren kennen en inmiddels een aantal dates gehad. Keurig op 1,5 meter afstand, want de show mocht niet in gevaar komen. Backstage stonden ze ook naast elkaar te wachten, maar dat lijkt geen extra spanning te hebben gebracht.

  Brunopress
 15. 22:39 22-5-2021

  Frankrijk: Barbara Pravi - Voilà

  Opgelet: dit is weer een van de voorspelde winnaars.  Petit, maar niet voor de poes zingt Barbara Pravi een echte chanson in de geest van Edith Piaf, inclusief het timbre in haar stem. Prachtige gezongen, een terechte kanshebber.

  De Franse pers moedigde luidkeels aan. Daverend applaus volgde.

  Best leuk, de knallers zitten redelijk aan het einde van de show. Nog zeven liedjes te gaan.

  Trouw - Franse pers in het perscentrum.
 16. 22:33 22-5-2021

  Oekraïne: Go_A - Shum

  Oekraïne is juist gestegen in de peilingen. En terecht. Stiekem is dit mijn persoonlijke favoriet. Een aanstekelijk en opzwepend nummer dat beter wordt als je het vaker hoort. 

  Maar daar is niet iedereen het mee eens is. 'Het heeft wel iets weg van gabber.' Aan de Op1-tafel na de eerste halve finale vonden ze het ook niets. Behalve songfestivalkenner Cornald Maas. "Met afstand het beste nummer." Eens, maar misschien moet je er wel even aan wennen.

  ANP
 17. 22:28 22-5-2021

  Litouwen: The Roop - Discoteque

  Oké, we gaan weer. Handjes in de lucht, net als de grote kale zanger van The Roop tijdens het licht hysterische refreintje. Vrolijke electropop, beetje funky. De zaal gaat natuurlijk uit zijn dak. Ook in het perscentrum staan ze te swingen. 

  Jammer dat ze een beetje zijn weggezakt in de peilingen, aanvankelijk werden ze ingeschat in de top tien.

  ANP
 18. 22:24 22-5-2021

  Bulgarije: Victoria - Growing Up is Getting Old

  Ha, even rust. Met haar stem als een koperen schaaltje zingt Victoria over ouder worden. Prachtig en breekbaar bezingt ze de weg van opvolgmelk tot advocaatjes. Fijn om even te ontspannen na die bak herrie die de Finnen net over ons hebben uitgestort. 


  REUTERS
 19. 22:18 22-5-2021

  Finland: Blind Channel - Dark Side

  Kennelijk is dit het middelvingerblokje in het programma. Stom toeval, want de volgorde is geloot. Direct na de Duitsers komen de Finnen die het publiek keihard schreeuwend uitnodigen om hun middelvingers op te steken. Met rode pleisters om hun eigen middelvingers, want ja, die kun je natuurlijk niet zomaar opsteken op het Eurovisiepodium. 

  Maar, het is wel een knaller, dit nummer. Knettert van het podium. Ze lijken ook de harten van het publiek te hebben gewonnen. Net als bij de halve finale ging de zaal  flink uit zijn dak. Ook de pers in het perscentrum lijkt dit nummer wel te waarderen.

  Grappig: kennelijk zijn de rockers fan van de film The Story of Firesaga. De band riep tijdens de halve finale op om het liedje Jaja Dingdong uit de film te spelen. Kan geen kwaad trouwens, is best een toevoeging aan een geslaagd Songfestivalfeestje. 

  REUTERS
 20. 22:10 22-5-2021

  Duitsland: Jendrik - I Don't Feel Hate

  Duitsland probeert het dit jaar met een dansende middelvinger, eh.. vredesteken. Het lijkt wel of onze oosterburen de laatste jaren opzettelijk proberen de poedelprijs in de wacht te slepen. Dachten ze werkelijk dat ze met deze Jungleboek-herrie konden scoren? En dan nog tapdansen ook. Als je nog een Aperol Spritz wil maken, grijp je kans. 


  REUTERS
 21. 22:08 22-5-2021

  Moldavië: Natalia Gordienko - Sugar

  Nog eentje in de categorie glitterpakjes en dansacts, maar ja, daar kun je er ook eigenlijk niet genoeg van hebben op het Songfestival. Leuk zoet tussendoortje, maar net als bij een marsreep is het eigenlijk op het einde net te veel van het goede..

  REUTERS
 22. 22:05 22-5-2021

  Spanje: Blas Cantó - Voy A Querdarme

  Een indrukwekkend decor. De maan die aan het plafond hangt is eigenlijk een reusachtige ballon die in enkele seconden wordt opgeblazen. Een knap staaltje sneltempo-podiumbouwen. Onterecht dat Spanje onder aan de lijstjes van de bookmakers bungelt. Er zijn echt veel slechtere liedjes.. Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld. En zijn uithaal was misschien niet perfect, maar toch best indrukwekkend. Je vraagt je af of hij heeft laten inspireren door Duncan Laurence.


  AFP
 23. 22:00 22-5-2021

  IJsland: Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ - 10 Years

  Arme Da∂i en zijn clubje. Vanaf de bank in het hotel mogen ze toekijken hoe hun back-up filmpje van een repetitie wordt getoond. Een van de bandleden heeft corona en ze mogen Ahoy niet meer in. Jammer joh. Het zou ze zomaar een hoop steunstemmen kunnen opleveren. Niet onterecht, want het is ook een opvallend liedje. Grappig, maar het klinkt ook gewoon goed. Lekker basje, fijne stem. 


  Brunopress -
 24. 21:58 22-5-2021

  Zwitserland: Gjon's Tears - Tout l'Univers

  Als hij het haalt is het een prachtig liedje, maar tijdens een repetitie was hij zo zenuwachtig dat zanger Gjon's Tears behoorlijk veel valse noten uitkraamde. Gelukkig is hij zich gaande het festival zekerder gaan voelen. Vanavond kwam het bijzondere liedje, op een kleine uitglijder (auw, die uithaal!) na wel tot zijn recht.  

  Wel een kanshebber. De kijkers bepalen of het voldoende is.


  AP
 25. 21:52 22-5-2021

  Griekenland: Stefania - Last Dance

  Hoera! voor de Nederlands-Griekse Stefania in haar schitterende paarse catsuit. Ook vanavond was de show weer spetterend en vocaal prima in orde. Kijkers thuis zien een geweldige show met een onzichtbare mannetjes in witte pakken. Kijkers in de zaal zien Stefania voor een groen scherm dansen met groene mannetjes waardoor die onzichtbaar lijken. Leuke act, leuke zangeres. Maar het moet wel raar lopen wil ze er vandoor gaan met de grote prijs.


  REUTERS
 26. 21:45 22-5-2021

  Verenigd Koninkrijk: James Newman - Embers

  Oke, dit is het moment om een nieuwe Aperol Spritz te maken in de keuken. Tijdens de repetities was het vals, slecht, ondermaats, zeker in vergelijking met wat we tot nu toe hebben gezien. Het enige dat een beetje leuk is, zijn de enorme trompetten aan het plafond. Echt: Maak een Aperol, ga even naar het toilet, of desnoods de was ophangen. Dit is het moment.

  AFP
 27. 21:41 22-5-2021

  Servië: Hurricane - Loco Loco

  Dit blijft toch een beetje onbegrijpelijk. K3 goes wild. Woeste manen, glitterpakjes, macarenadansje. Helemaal wat je verwacht van het Songfestival. Maar eerlijk? In deze categorie hebben we ze beter gezien.. 


  Brunopress
 28. 21:37 22-5-2021

  Portugal: The Black Mamba - Love Is On My Side

  Vooraf dacht niemand dat ze een kans maakten, maar het bijzondere beetje nasaal gezongen bluesnummer doet het verrassend goed bij het publiek. Gisteren kwamen ze in de peilingen zelfs de top tien binnen. En, toegegeven, het heeft ook wel wat, een beetje schemerig, alsof je tussen de luxaflex een donkere kroeg inkijkt. Lekker anders tussen het Songfestivalgeweld met vuurwerk en glitterpakjes. 

  ANP
 29. 21:34 22-5-2021

  Malta: Destiny - Je Me Casse

  Een echte kanshebber! Als Europa toe is aan een beetje vrolijkheid, is dit het liedje dat gaat winnen vanavond. De vrouwenpower en energie spat ook vanavond weer van het podium door de rondborstige Destiny die staat voor bodypositivity en inclusiviteit. "Ik ben je liefje niet en je geld hoef ik ook niet", zingt ze met een dijk van een stem. Ze laat geen steekjes vallen. De bookmakers denken dat ze eindigt in de top drie.

  Lees ook: Volgens de Maltese Songfestival-artiest Destiny ben je mooi als je in jezelf gelooft

  REUTERS
 30. 21:31 22-5-2021

  Rusland: Manizja - Russian Woman

  Feminisme! De Russische Manizja is een stevige dame, die staat voor haar boodschap, zelfs als ze er in Rusland van over de zeik gaan. Zelfs een van de hoogste adviseurs van Poetin was pissig, ze zou de Russische waarden verkwanselen. Maakt niet, zei Manizja eerder in Trouw. "We zien wel wat er gebeurt als ik terugkom. Er zijn heel veel vrouwen die me steunen het dit lied met mij uit volle borst zullen meezingen."

  De Russische pers is het daar in elk geval helemaal mee eens, die gaan flink uit hun dak. Terecht, want ook vanavond staat het nummer als een huis.

  Leuk feitje: Het Texile Research Centre in Leiden probeert de rijdende jurk van de Russische Manizja te scoren om tentoon te stellen. Zij verzamelen textiel uit de hele wereld en de jurk is gemaakt van mooie verzameling van lapjes uit heel Rusland. Een mooie bestemming, beter dan in de wasmand.

  Lees ook: De Russische Songfestival-inzending Manizja (29) vecht voor vrouwenrechten. ‘Ik zie door mijn muziek dingen veranderen’


  Trouw - De enthousiaste Russische pers.
 31. 21:25 22-5-2021

  België: Hooverphonic - The Wrong Place

  Een zeer degelijk, beetje mysterieus liedje. Mooi gezongen, muzikaal helemaal in orde, goede podiumprestatie, maar een beetje te degelijk voor het Songfestival. Wel fijn dat ze door mochten naar de finale, dan konden we er nog eens van genieten. 


  REUTERS
 32. 21:21 22-5-2021

  Israël: Eden Alene - Set Me Free

  Vooraf was het de vraag of Eden Alene gestraft zou worden voor het geweld dat vorige week opeens plots oplaaide in Israël. Maar ze mocht door en staat nu in de finale. Eigenlijk is het liedje wel een oorwurm, het blijft hangen. Morgen hoor je het nog. Maar winnen lijkt voor Eden Alene uitgesloten, ze valt tussen de rest van het songfestivalgeweld niet voldoende op. Het enige dat wel opvalt is de hele hoge uithaal aan het einde. En is het nou een outfitfoutje, of is het de bedoeling dat ze aan het einde plots in haar bodystocking staat? 


  ANP
 33. 21:17 22-5-2021

  Albania: Anxhela Peristeri - Karma

  Albeenië, grapte iemand op Twitter tijdens de halve finale. Anxhela Peristeri zingt echte Balkan-pop in een hoog uitgesneden pakje, waardoor haar benen oneindig lijken. Haar haren wapperen zo woest in de wind dat je je afvraagt of ze geen kou vat in dat badpak. Degelijk gezongen, en misschien is het niet de Nederlandse favoriet, het genre is zeer populair in de Balkan-regio. 


  AFP
 34. 21:13 22-5-2021

  Cyprus: Elena Tsagrinou - El Diablo

  In de categorie dansacts op het podium is dit een van de betere. Metallicrode duivels dansen om de zilveren Elena Tsagrinou. Ook vanavond spat de energie van het podium. In Cyprus kon de act overigens op minder enthousiasme rekenen. Christenen startten er een actie tegen dit liedje waarin Elena zingt dat ze haar hart heeft verpacht aan de duivel. "Laten we bidden dat dit liedje niet wint, of tenminste niet hoog eindigt", is te lezen in de WhatsApp-oproep. Het lijkt nog te helpen ook: aanvankelijk kreeg ze door de bookmakers een top tienplek toebedeeld, inmiddels is ze gezakt naar de elfde plaats.


  AFP
 35. 21:09 22-5-2021

  Dit is de volgorde van de landen

  In rap tempo mogen zo de 26 landen hun liedjes zingen. Dit is de volgorde:

  Cyprus
  Albanië
  Israël
  België
  Rusland
  Malta
  Portugal
  Servië
  Verenigd Koninkrijk
  Griekenland
  Zwitserland
  IJsland
  Spanje
  Moladvië
  Duistland
  Finland
  Bulgarije
  Litouwen
  Oekraïne
  Frankrijk
  Azerbeidzjan
  Noorwegen
  Nederland
  Italië
  Zweden
  San Marino 

 36. 20:59 22-5-2021

  Het gaat beginnen

  De Eurovisie-tune klinkt, de spanning onder de aanwezigen stijgt. Dit keer gaat alles uit de kast, ga er maar even lekker voor zitten. Pak een Aperol Spritz, zet de blokjes kaas met zilveruitjes maar klaar.

  Chantal Janzen, Jan Smit en Edsilia Rombley openen zingend de show. Dadelijk knalt Venus knalt van het podium. En let op de fantastische jurk van Nikkie de Jager!

 37. 20:37 22-5-2021

  Het is niet beredruk, maar wel gezellig

  Nog een uur tot de show gaat beginnen. Het publiek druppelt inmiddels in verschillende tijdsloten langzaam binnen. Voor de deur van Ahoy is het dus niet beredruk, maar wel gezellig. Er heerst een gemoedelijke sfeer. 

  Trouw - Op de foto in het Eurovisie-venster.

  Er staan geen lange rijen, zoals normaal bij een groot evenement, maar dit jaar is het een overzichtelijke hoeveelheid publiek.  Dat moet eerst een negatieve test laten zien en kan dan doorlopen naar de poortjes waar de tassen worden gecontroleerd. Het is streng: vloeistoffen en busjes deodorant mogen niet meer naar binnen. 

  Trouw - Publiek voor de deur van Ahoy.

  Fans uit het buitenland

  Er is relatief weinig publiek uit het buitenland, maar enkele Belgen en Duitsers is het toch gelukt om de grens over te glippen. Twee Duitse fans vertellen dat ze niet in quarantaine hoeven als ze binnen 24 uur weer terug zijn. "Vanuit Düsseldorf is dat te doen."

  Trouw - De twee Duitsers uit Düsseldorf.
  Trouw - En een enthousiaste Belg.

  Uitdossingen

  Zoals gebruikelijk hebben veel fans zich opgedoft voor de speciale avond. Aan de kleding van sommigen kun je zien welk land hun favoriet is. De IJslandse truien van Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ zijn megapopulair onder songfestivalliefhebbers. 

  Een moeder die samen met haar dochter normaal elk jaar voor de buis zit, heeft dit jaar kaartjes bemachtigt en voor de gelegenheid een Nederlandse hoed geknutseld, inclusief broccoli. "En hij kan nog zingen ook!", zegt ze trots. 'Yu no man broko mi', klinkt er uit het hoofdeksel. 

  Trouw - De Da∂i-trui.
  Trouw - De zingende hoed.

  Glitters

  Uiteraard waren en ook talloze glitterhoedjes, regenboog sjaaltjes, naaldhakken en pailletten jurkjes. Anderen hielden het bescheiden met een alleen een vrolijk detail, zoals een vlaggetje of een haarband.  

  Trouw - Glitters.
  Trouw - En vlaggetjes.

  Roze in blauw

  Even leek het alsof de politie oververtegenwoordigd was  voor de deur van Ahoy, maar het bleek een actie te zijn van de politie. Een groepje agenten van Roze in Blauw stond voor de deur fluitjes uit te delen om de LHBTGI-gemeenschap aan te sporen vaker melding te doen van geweld en discriminatie tegen homoseksuelen. Hoe inclusief wil je het hebben?
  "Als we niet weten dat iemand in elkaar is geslagen, kunnen we er ook niets tegen doen. Veel van de agenten van Roze in Blauw zijn zelf ook homoseksueel, wij weten hoe het zit en we stellen geen rare vragen. Het is niet normaal als je in elkaar wordt gemept vanwege je geaardheid, ook niet als je op een homo-ontmoetingsplek was. Dus doe melding. Oh, en tuurlijk willen we op de foto."

  Trouw - De agenten van Roze in Blauw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden