Italianiserend landschap

De van oorsprong Woerdense schilder Herman van Swanevelt (1600-1655) behoorde tot het selecte gezelschap Nederlanders dat in het destijds zo verre Rome tot een nieuwe stijl van schilderen kwam.

Van Swanevelt kwam toen hij omstreeks 1624 voor het eerst in Rome kwam, in contact met ervaren meesters als Paulus Bril, Cornelis Poelenburch en Bartholomeus Breenberg aan. Zij inspireerden hem om ook op een zuidelijke trant van werken over te stappen.

Van Swanenvelt heeft zijn collega's maar kort meegemaakt, nog voor 1630 waren ze alledrie uit Rome vertrokken. Van Swanevelt was daardoor jarenlang de enige goede Nederlandse schilder van italianiserende landschappen in Rome. Hij kreeg in zijn nieuwe vaderland groot aanzien, getuige opdrachten van het Vaticaan en de beroemde kardinaal Antonio Barberini. Op zijn beurt vertrok hij in 1641 uit Italië, waarschijnlijk op weg naar Parijs waar hij ook opdrachten heeft uitgevoerd. Van Swanevelt is daardoor een brugfiguur geworden tussen de eerste generatie Italianisanten en de tweede, tot wie schilders als Jan Asselijn en Jan Both worden gerekend. Eenmaal terug in Woerden bleef Van Swanevelt zijn warme, mediterrane stijl trouw. Omstreeks 1648 liet hij dit weer eens zien in een sfeervol landschap met op een centrale plaats een groepje gezellig koutende reizigers. Typische Italiaanse architectuur en een fraai zuid-Europese natuur maken het tot een echte, zo sfeervolle Van Swanevelt. Toen het werk onlangs op de markt kwam, was het een mooie aanleiding voor het Stadsmuseum van Woerden om eindelijk eens een werk in bezit te krijgen van de enige bekende 17de eeuwse meester die de stad heeft voortgebracht. Met steun van de Vereniging Rembrandt, het VSB-fonds Woerden en de vriendenclub van het museum kon het doek bij de Londense kunsthandelaar Rafael Valls worden aangeschaft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden