RecensieoverzichtFilms & series
Italiaanse circusartiesten versus nazi's, een moordende robotpop en tijdreizen met je neus
Hier vindt u alle films en series die deze week door Trouw besproken zijn.
Liberale vrijdenker komt zichzelf pijnlijk tegen in Concerned Citizen
Visueel is het Israëlische Concerned Citizen bescheiden van opzet. Maar qua ideeën zit het vernuftig en intrigerend in elkaar. Waarschijnlijk zullen best wat kijkers zich herkennen in een van beide hoofdpersonen, ook al geven ze dat liever niet toe.
Geliefden Ben en Raz wonen in een multiculturele wijk in Tel Aviv. Ze willen graag een baby van een draagmoeder adopteren en Ben verklaart dat hij het belangrijk vindt dat het kindje in deze omgeving opgroeit. Zijn overtuigingen raken echter aan het wankelen als er voor de deur van hun appartement een gewelddadig incident plaatsvindt. Is hij wel die linksliberale vrijdenker die hij altijd dacht te zijn? Lees hier de hele recensie.
Griezelen met de levensechte robotpop M3GAN
Gemma die een levensechte pop voor een Amerikaans speelgoedbedrijf ontwikkelt, besluit haar uitvinding te testen op haar achtjarige nichtje Cady. Gemma is tijdelijk aangewezen als voogd van het verweesde en getraumatiseerde meisje. En ziedaar, de robotpop blijkt een heilzame werking te hebben. M3GAN kan namelijk praten en zingen. Ze speelt met Cady, maakt grapjes, en neemt tussendoor opvoedtaken op zich.
Maar iedereen die wel eens een horrorfilm met een pop in de hoofdrol heeft gezien, weet dat de idylle niet lang duurt. Pas na verloop van tijd blijkt dat M3GAN haar beschermende taken wel erg serieus neemt en keert ze zich als het monster van Frankenstein tegen haar eigen verwekker. Lees hier de hele recensie.
Vette fantasy Freaks Out laat Italiaanse circusartiesten nazi’s te grazen nemen
Leuk om eens een heel ander soort superheldenfilm tegen te komen. In Freaks Out draait het niet om Amerikaanse Avengers of X-Men maar om Italiaanse circusartiesten met speciale gaven. Ook het tijdperk is bijzonder. De Italiaanse regisseur Gabriele Mainetti situeerde zijn spectaculaire fantasyfilm tijdens de Tweede Wereldoorlog, op het moment dat Italië onder de voet wordt gelopen door de nazi’s.
Toch is het ook ingewikkeld, een vette fantasyfilm vol komische buitelingen tegen het decor van de Holocaust. Niet dat iets dergelijks niet eerder is gedaan. De film stuurt na een lange tweeënhalf uur aan op een waanzinnige, operateske finale maar heeft ook een bittere nasmaak. Lees hier de hele recensie.
In Les cinq diables steekt een jong meisje haar tijdreizende neus in haar eigen verleden
Met haar tweede film maakt de Franse Léa Mysius een raadselachtig, complex en aards drama over een meisje met een superkracht. Het stelt haar in staat mee te kijken in de herinneringen van haar moeder. En dat levert twijfel over haar bestaan op.
Door de alledaagse grauwheid vervlecht de maakster, via een observerend kind dat misschien wel kan tijdreizen, existentiële gedachten die vaker in kinderhoofden opduiken. Voor wie in een knorrige bui is misschien een moeilijkdoenerig geheel. Maar kijk er luchtiger naar en Les cinq diables is een fijn ongrijpbare coming of age-film met rafelranden. Lees hier de hele recensie.
Presque is een vrolijke roadmovie in een lijkwagen
Tot nu toe waren Plato, Boeddha en Nietzsche z’n enige vrienden, zegt Igor ergens in Presque tegen de man die hem nog maar een dag geleden heeft aangereden. Die man is Louis, een begrafenisondernemer nota bene, die de lichamelijk beperkte Igor schepte terwijl hij op z’n fiets reed.
Presque (bijna) is een variant op die warmbloedige Franse buddy-komedie die wereldberoemd werd: Intouchables. De kracht van de film is dat de ietwat uitgebluste Louis en de citatenzwaaiende Igor niet nader tot elkaar komen omdat het moet van het scenario. Hun verwantschap voelt oprecht omdat ze zichzelf blijven. Lees hier de hele recensie.
In The Watcher vergoedt het prima acteerwerk de bizarre verhaallijn maar net
Wie houdt wie in de gaten? Dat is de kernvraag in The Watcher, een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over een Amerikaanse suburb die een grimmig geheim herbergt. DeTwin Peaks-achtige sfeer van deze Ryan Murphy-serie biedt echter geen duidelijk antwoord.
Als een allegorie op het complotrijke, hedendaagse Amerika komt The Watcher te weinig uit de verf. Als spannende whodunit schiet het verhaal te veel verschillende, en bizarre kanten op. En toch blijf je kijken, vooral vanwege het uitstekende acteerwerk. Lees hier de hele recensie.
Bekijk hier al onze filmrecensies, een overzicht van al onze serierecensies vindt u hier.