Review

Isabel Allende's Land van Ooit

Herhaaldelijk vraagt Isabel Allende zich af of het beeld van Chili, dat zij in dit autobiografische essay geeft, nog wel met de werkelijkheid overeenstemt. Ze heeft het land in 1975 verlaten; haar beeld is een mythe geworden, opgetrokken uit nostalgie.

Ilse Logie

Telkens als ze in Chili terugkeert, wordt ze getroffen door nieuwe facetten, door de 'materialistische, arrogante kop van de tijger die zijn strepen telt en zijn snorharen likt' en door het 'neerslachtige gezicht, doorgroefd door de littekens van het verleden'.

Dat de herinnering bedriegen kan, deert de schrijfster uiteindelijk niet. Ze is ervan overtuigd dat objectiviteit niet bestaat, ze gelooft rotsvast in de kracht van haar verbeelding en koketteert daar voortdurend mee.

Overigens heeft Allende zich nooit een typische Chileense gevoeld. Daarvoor was ze teveel een rebel en een buitenstaander. Haar landgenoten worden vanwege hun gereserveerdheid en hun bedachtzaamheid 'de Engelsen van Latijns-Amerika' genoemd, maar de schrijfster beantwoordt allerminst aan deze definitie.

Desondanks is Chili haar dierbaar. Veelzeggend genoeg was haar allereerste herinnering aan Chili die aan een groot spookhuis, dat ze slechts kende uit de verhalen van haar moeder en dat het decor vormt van haar eerste roman, 'Het huis met de geesten'. Weer een bewijs voor Allende dat de grens tussen fantasie en werkelijkheid er nauwelijks toe doet.

Twee historische gebeurtenissen krijgen in het boek extra aandacht: de staatsgreep van generaal Pinochet, op 11 september 1973. Zoals bekend kwam president Salvador Allende, een verre verwant van de schrijfster, hierbij om het leven en volgde er een golf van repressie die ook Isabel Allende in ballingschap dwong. De VS werden haar tweede vaderland. Hoezeer bleek bij de aanslagen in 2001 in New York en Washington, ook op een elfde september, de andere breuklijn in haar leven.

Fans van Isabel Allende zullen dit persoonlijke portret van Chili waarderen. Wie meer wil wéten over Chili, zal teleurgesteld zijn door de vele gemeenplaatsen. Wie bovendien niet houdt van stellige uitspraken, buitenissige anekdotes en een overspannen stijl kunnen zich beter helemaal onthouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden