De serie

Is ze onschuldig? Of berekenend? Quicksand blijft tot de laatste scène spannend

Hanna Ardéhn speelt Maja in de Zweedse serie ‘Quicksand’. Beeld Netflix

De jonge actrice die Maja speelt toont verschillende emoties. Daardoor blijft lang onduidelijk of ze wel of niet schuldig is aan de schietpartij op school. 

In het ziekenhuis op bloedsporen onderzocht, ruw gescheiden van je ouders, door de gevangenisgangen naar een eenzame cel gebracht om pas na lang wachten van een advocaat te horen dat je wordt verdacht van meerdere moorden. Waarbij je klasgenoten op school het leven lieten.

De Zweedse Netflixserie ‘Quicksand’ lijkt bijna een documentaire over een onterechte arrestatie na een school-shooting. Een effect dat wordt versterkt door de beelden, lang en dichtbij, van het gezicht van hoofdpersoon Maja. Ze wordt vertolkt door Hanna Ardéhn, een jonge actrice die een hele laag van emoties kan laten zien. Van wanhoop en verbazing tot verdriet, maar misschien ook wel berekening? Want is deze Maja wel zo onschuldig als de kijker aannam? Dat is al vrij snel na het begin de vraag in deze thrillerserie en naar goed Zweeds gebruik moet die kijker zo’n vierenhalf uur blijven hopen dat het antwoord gaat komen.

Hoe blijft het dan spannend en boeiend tot het einde? Het wel en wee van Maja in de gevangenis en de rechtszaal wordt afgewisseld met de aanloop naar de schietpartij en uiteindelijk met deze dramatische scène zelf.

De herinneringen daaraan beginnen met Maja die kort daarvoor een relatie krijgt met een rijke schoolgenoot. Deze Sebastian is charmant, maar ook uiterst verwend en als hij zin niet krijgt ronduit vervelend. Bij hem is de vraag niet óf hij een foute man is, maar hóe fout hij is. Maar goed, je moet er maar tegen bestand zijn wanneer zo’n enthousiaste jongen je meeneemt op een azuurblauwe zee met het privéjacht van zijn vader. Een rijke zakenman die nog wel even aan het ontbijt verschijnt, maar van wie direct duidelijk is dat hij zoonlief alleen geld gaf en geen snipper liefde.

Al snel hangt Sebastian regelmatig boven de cocaïnelijntjes en toont hij tot ergernis van zijn leraren geen enkele inzet op school. Ook deze acteur speelt zijn rol goed, maar afgezien van de memorabele ontmoetingen met zijn vader is het script voor hem aan de clichématige kant. Dat gaat halverwege irriteren, zeker als er nog maar weer een feest wordt opgevoerd waarin Sebastian zich uiteraard nogmaals misdraagt.

Stockholmsyndroom

Het karakter van Maja redt de serie. Bij haar maken verliefdheid en bewondering langzaam plaats voor realiteitszin. Daardoor gaat ze ook inzien dat een andere klasgenoot, van allochtone komaf en met een kleinere beurs dan die van Sebastian, eerzamere gevoelens voor haar koestert. Maar haar bezetenheid voor de foute Sebastian – stockholmsyndroom zou je met een knipoog naar het land van herkomst van de serie kunnen zeggen – blijft opvlammen.

Tot die eindscène, die het leven van alle karakters voorgoed zal veranderen en de kijkers het gevoel geeft een intense en spannende serie te hebben bekeken.

Quicksand, zes afleveringen van drie kwartier, te zien op Netflix.

In ‘De Serie’ wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders. Andere afleveringen vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden