Lodewijk XIV. Beeld
Lodewijk XIV.Beeld

Weekendtips

Is het een audioboek? Is het een podcast? Nee, Johan Op de Beeck vertelt een luisteravontuur

Wie Johan Op de Beeck hoort vertellen hoe de Zonnekoning zijn laatste adem uitblaast, zou zweren dat hij aan de bedrand heeft gezeten.

Charlot Verlouw

Het zou een grof ­understatement zijn te zeggen dat de Vlaamse auteur Johan Op de Beeck een voorliefde heeft voor Franse geschiedenis. Door de passie waarmee hij zijn boeken over Zonnekoning Lodewijk de Veertiende en de Franse Revolutie hervertelt, lijkt het net alsof je achter hem aanloopt door de lange gangen van ­Versailles.

Op de Beeck vertelt zijn verhalen in de microfoons van Klara, een Vlaams podcastnetwerk en radiozender. Maar zijn het wel podcasts? Op de Beeck vertelt niet zomaar een verhaal, hij leest zijn eigen vuistdikke boeken voor. Is het dan een audioboek? Nee, ook niet echt, want hij laat de exacte tekst regelmatig los en het klinkt absoluut niet of hij aan het voorlezen is. Bovendien worden de ­begeesterd voorgedragen ­passages afgewisseld met prachtige muziek.

Het ritselen van de bladzijde

Ik kan niet anders dan de ­series van Op de Beeck omdopen tot luisteravontuur. Alsof hij er zelf bij was, zo vertelt Op de Beeck hoe de Zonnekoning zijn laatste adem uitblaast, hoe zijn latere opvolger Lodewijk de Zestiende op een stoffig zoldertje liever sloten en sleutels maakt dan zijn land te regeren, en hoe de revolutionairen op de kaatsbaan een eed afleggen die zou leiden tot de Franse ­Revolutie.

Als Napoleon zijn liefdesbrieven schrijft aan Joséphine, is het net alsof Op de Beeck de pen vasthoudt.

Af en toe herinnert het ­geluid van een bladzijde die wordt omgeslagen eraan dat er wel degelijk een boek voorgelezen wordt. Het is het enige ­bewijs dat Op de Beeck géén echte tijdreiziger is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden