TV-Column

Is er nog sympathie voor Yvon Jaspers en 'Boer zoekt Vrouw'?

Beeld KRO NCRV

Morgen weer 'Boer zoekt Vrouw'! Ondanks alle commotie over het programma van KRO-NCRV ga ik zeker kijken. Of moet ik zeggen: dankzij? Het zal me niet verbazen als het programma morgen meer dan de gebruikelijke drie miljoen kijkers trekt.

Boer zoekt Vrouw (BzV) houdt de gemoederen flink bezig deze week, nu de commerciële nevenactiviteiten van presentator Yvon Jaspers bij veevoedergigant For Farmers onder een vergrootglas liggen door Trouw (zij blijkt betaald om het boerenleven een sympathiek imago te geven, zodat kritiek op de intensieve veehouderij en regelgeving daartegen minder draagvlak hebben). Verbeeld ik het me nu, of is de overige media-aandacht nu ook minder welwillend dan in afgelopen jaren? De items over boer Remco of boer Jaap klinken wel erg venijnig.

Boer Jaap en zijn zus lezen vol interesse de brieven.Beeld KRO NCRV

Boer Remco moest weg uit het programma omdat hij al aan het daten was rond de voorstelronde en de dames zelf vroeg een brief te schrijven naar het programma. Geen eerlijke kans voor de andere vrouwen, meldde BzV feitelijk en mild. Maar in de media klinken over hem woorden als 'fraude' (Televizier) en 'bedrog' (NRC Handelsblad). Nu ken ik de contracten niet, en ik besef ook dat hij een dure plek bezet hield voor die andere 634 aangemelde boeren dit jaar die via het programma de liefde hoopten te vinden.

Geen enorme misdaad

Maar ja, zó'n misdaad is het ook niet. Stel je bent boer, en al jaren vrijgezel. Dan komen er door die voorstelronde opeens allemaal dames op je afstappen. Zeg je dan nee? 'Schrijf me maar een brief', is best een logische reactie. En om zo'n geïnteresseerd meisje dan maanden af te wijzen, is ook zo wat.

Hij had natuurlijk zelf uit BzV kunnen stappen. Bewoners van zijn Friese dorpje Fochteloo zien al sinds augustus vaak een grijs autootje op zijn erf staan, zeiden ze tegen 'Shownieuws'. Ze gunnen hem het meisje wel, hij is ook maar een jongen die voor iedereen klaarstaat, zeiden ze.

Beeld KRO NCRV

Boer Jaap wordt op de korrel genomen door de roddelbladen Story en Privé. 'Opnieuw een boer in opspraak', recyclet het Achterklapjournaal van nu.nl die artikelen. Deze langdurig vrijgezelle bloemkweker (49) zou vooral meedoen omdat het programma voor zijn bedrijf de beste reclamecampagne zou zijn. Hè flauw. Dat geldt toch voor al die boeren? Hoe vaak zien we niet de kwaliteitsvlees-medailles van die eigenwijze boer Marnix langskomen? Zijn machtige stieren komen prachtig in beeld. De glanzende hengsten van boerin Steffi ook trouwens. Iedereen die op tv komt, heeft een moment om zijn/haar bezigheden te promoten. En wie weet dekt Jaap zich alleen maar in tegen teleurstelling. Hij is al zo lang alleen; als het nu weer niet lukt, heeft hij tenminste zijn bedrijf in beeld kunnen brengen.

Beeld KRO NCRV

Ik ga morgen wel met andere ogen kijken. Deel van de lol is altijd om die boeren vol in m'n hart te sluiten. Daarvoor moet het programma nu iets harder rennen, merk ik. Misschien ligt hier een parallel met de goodwill die Yvon Jaspers dreigt kwijt te raken. Als Jaspers' sympathie voor de boeren niet honderd procent uit haar hart komt maar ook uit haar portemonnee, moeten wij en de publieke opinie dan wel honderd procent sympathie houden voor haar programma?

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees alle stukken in ons dossier. 

Lees ook:

Hoe onafhankelijk is Yvon Jaspers?

Nederlandse boeren keren de traditionele belangenorganisaties de rug toe en zien in Yvon Jaspers het nieuwe boegbeeld. Maar is ze dat wel, met een contract van een multinational in veevoer?

Die overkill aan Jan Versteegh, het heeft wat armoedigs

Jan Versteegh, een multitalent volgens John de Mol, ging donderdagavond in zijn programma ‘Rijk!’ weer op zoek naar hoe hij rijk kan worden en hoe zo’n leven dan is. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden