iPhiva, een vakantieparadijs met dobberende huisjes

Langzaam glijdt een rotswand vol holen, nissen en spleten in de ochtendschemer voorbij. Het Goeder-trouw Meer, honderd kilometer ten noorden van Durban in Zuid-Afrika, is om halfzes 's ochtends een oase van rust. Gezeten op de veranda van een gemoedelijk rond zijn as dobberend huisje verandert het panorama continu. Na de rotswand komt een lage heuvel begroeid met doornstruiken in beeld, waarna een drinkplaats op de oever de hoopvolle verwachting van water nippend wild wekt.

ROBBERT ROOS

Geen zebra, bontebok of giraf echter vanochtend, helaas. Voor de krokodil die hier nog wel eens wil luieren is het nog te vroeg, want te koud. Die komt later op de dag wel. Inmiddels is het huisje al weer verder gedraaid en komt het lichtkabbelende wateroppervlak van het uitgestrekte stuwmeer in beeld. Niets dan rust en natuur. Alleen in de verte is een tweede logeervlot te zien, ver genoeg weg om geen last van te hebben.

De 'bushlodge' iPhiva - Zoeloe voor waterbok - is een eldorado voor vakantiegangers die tegen stilte kunnen en van een beetje avontuur houden. Weggestopt in de provincie KwaZulu Natal is het een nog door weinigen ontdekt vakantie-oord. Deze zomer was Graham Mundy nog aan het timmeren aan de drijvende vlotten, die nog het meest lijken op tenten van hout met het comfort van een simpel Center Parks huisje. Het ontwerp is van de architect Rodney Harber uit Durban. Stromend water is aanwezig, zelfs een douche die zich op het achterdek van het vlot be-vindt. Dat op zich is al speciaal: douchen terwijl een bleek ochtendzonnetje op je bolletje schijnt en je de oevers afspeurt naar langstrekkend wild. Stroom wordt onder meer geleverd door zonnepanelen. Verwarming is overbodig.

GEMOTORISEERD VLOT

Om bij iPhiva te komen rijd je eerst vanaf Durban naar het noorden naar Eshowa. Even voorbij het dorp leidt een zandweg over de Goeder-trouw Dam naar een par-keerplaats aan het water. Daar wachten mensen van iPhiva je op en brengen je met een gemotoriseerd vlot naar de overkant van het meer. iPhiva heeft drie soorten accommodatie in de aanbieding: kleine tentachtige constructies van canvas op een houten dek voor twee personen (130 Rand - 43 gulden - per unit per nacht), grotere chalets met twee slaapkamers en een dak van bananenbladeren (300 Rand- 100 gulden - per unit) en de drijvende chalets (420 Rand - 140 gulden - per unit). Bij de drijvende huisjes krijg je een gemotoriseerd vlot mee en desgewenst een kano (vooral leuk om zes uur 's ochtends).

De gemotoriseerde vlotten zijn bedoeld om zelf het stuwmeer mee te verkennen. In een kalm gangetje kun je tot vijftien kilometer het water op om te vissen of wild te bekijken. Dat laatste kan ook via korte bush-trails die op de oevers zijn uitgezet. Het wild dat er zit is niet gevaarlijk, dus geen roofdieren, neushoorns of nijlpaarden. Wel slangen, maar die zijn eerder weg dan jij ze in beeld hebt. Zwemmen is minder aan te raden, gezien de eerdergenoemde krokodillen.

ZOELOEDORP

Bushlodge iPhiva is een particulier initiatief, maar werkt samen met een nabijgelegen Zoeloedorp, dat de eigenaar van het natuurreservaat is. De Zoeloes werken in het kamp en krijgen daarnaast een deel van de winst die iPhiva maakt. Het vakantiedorp is een voorbeeld van de nieuwe commerciële activiteiten die Zoeloes na de val van de apartheid samen met investeerders kunnen ontplooien.

Het idee van slapen op het water in de bush is een slimme variant op het lodge-systeem dat je door heel Zuid-Afrika tegenkomt. Het zijn vaak kleine vakantieparken met mini-vakantiehuisjes in een al dan niet geordend patroon. In het dagelijks leven wonen de meeste Zuid-Afrikanen ook het liefst in een vrijstaand huis op een eigen stukje grond, dus waarom niet op vakantie? In het geval van iPhiva moet je wel tegen alleen zijn kunnen. De bewoonde wereld is er erg ver weg en de stilte kan er ook erg intens zijn. Gelukkig is er in het hoofdkamp een uitgebreide kampvuurkuil waar je van tijd tot tijd aan een heerlijke braai kunt aanschuiven, de Zuid-Afrikaanse variant van een copieuze barbecue.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden