Recensie

Internetfraude in ‘Sakawa’, met hulp van voodoo-priesters

Scène uit Sakawa. Beeld -
Scène uit Sakawa.Beeld -

Sakawa
Regie: Ben Asamoah.
★★★★☆

Belinda van de Graaf

Iedereen heeft wel eens zo’n vaag mailtje gekregen waaruit blijkt dat de afzender uit is op geld. Wat zijn dat voor mensen die internetfraude plegen? Waarom doen ze het? En hoe gaat het in z’n werk? De Belgisch-Ghanese regisseur Ben Asamoah reisde terug naar zijn geboorteland Ghana om mee te lopen met een aantal zwendelaars.

Hij won hun vertrouwen door zijn kennis van de taal en cultuur. Veel jongemannen blijken sakawa te hebben omarmd: internetfraude ondersteund door traditionele rituelen. Om succes af te dwingen, doen de internetfraudeurs een beroep op voodoo-priesters. Fascinerend hoe de nieuwe en oude tijd hier in elkaar grijpen.

Overlevingsstrategie

Ook blijken werkloosheid en armoede drijvende krachten. Jongeren zien internetfraude als overlevingsstrategie, zoals de 25-jarige Ama die als uienverkoopster op de markt amper iets verdient. Haar droom is om een eigen kapsalon te openen en haar zoontje een fatsoenlijke opleiding te geven. Ama is als vrouw een uitzondering.

Wat je ziet zijn zwarte mannen die op datingsites chatten met witte mannen, via nepaccounts. Als ze bellen, zetten ze een vrouwenstem op: ‘Hi honey, I love you so much!’ Voor vijftien dollar is ook een ‘magic voice phone’ verkrijgbaar, die een mannenstem omvormt in een hoge vrouwenstem.

Het levert veel tragikomische situaties op. Voor Ghanezen gaat het vooral om kansen om te overleven. Pijnlijk is de afvalberg met elektronica uit het westen, waar de Ghanezen niettemin heel inventief mee omgaan. Oude computers bevatten vaak nog harddrives met veel informatie (ID’s, foto’s, etc.). Dat schrijnende verhaal zit ook in de film: westerse kolonisten die Ghana, rijk aan bodemschatten, plunderden. Nu zitten die westerlingen alleen in

Elke week worden de nieuwste films besproken door onze recensenten. U leest de recensies hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden