Grensoverschrijdend gedrag

Integriteit bestuurders meldpunt Mores was al langer een twistpunt

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het bestuur van Mores treedt af. De integriteit van de leden van het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector was al langer onderwerp van discussie.

ANP en Nienke Schipper

Het voltallige bestuur van het meldpunt Mores is opgestapt. “Het bestuur is zelf onderwerp van gesprek geworden en daardoor is ook het imago van het meldpunt aangetast”, zo liet voorzitter Amber de Vente woensdag weten in een verklaring.

De Vente nam twee weken geleden de plaats in van Janke Dekker, die terugtrad nadat haar man, presentator Tom Egbers, in opspraak was geraakt na een artikel in de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport.

Bestuur bestond vooral uit producenten

Het was niet voor het eerst dat er klachten kwamen over de onafhankelijkheid van het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de culturele sector. Zo zei actrice Maryam Hassouni eerder dit jaar tegen het Algemeen Dagblad dat ze geen vertrouwen had in Mores omdat het bestuur voornamelijk bestond uit producenten. “Je kunt wel melding doen, maar wat als er iets gebeurt op een filmset van een producent die in het bestuur zit?”

Onlangs vroeg staatssecretaris Gunay Uslu van cultuur en media Mariëtte Hamer, regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, om te onderzoeken hoe Mores weer zou kunnen functioneren als meldpunt voor de culturele, creatieve en mediasector.

Ook volgens Uslu stond de positie van de bestuursleden ter discussie en zou dat mensen ‘kunnen weerhouden van het doen van meldingen omdat het vragen oproept over de vertrouwelijke behandeling van meldingen, wat uiteraard zeer onwenselijk is’. De staatssecretaris wilde weten hoe het beleid van Mores moet worden aangepast. Hamer zou voor 15 april met een uitspraak komen.

Noodzakelijk meldpunt

Het is doodzonde dat het zo is gelopen, zegt Inge te Brake. Volgens de voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVVV) was Janke Dekker lang een goed boegbeeld, maar was haar positie inderdaad onhoudbaar geworden. “Maar is het heel jammer dat nu het hele bestuur is opgestapt. Zo'n meldpunt is gewoon noodzakelijk voor de culturele sector, dat zie je wel aan alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd.”

Te Brake hoopt dat Mores snel de zaken weer op orde krijgt en dat er lessen zijn geleerd uit de afgelopen periode. “Zo is het eigenlijk is het best vreemd dat er aan het meldpunt ook vertrouwenspersonen zijn gekoppeld, dat zou niet moeten. Organiseer die vertrouwenspersonen extern en laat het slachtoffer kiezen waar die met het verhaal naar toe wil.”

Om de onafhankelijkheid van een toekomstig bestuur te garanderen moet er worden gekeken naar een diversere samenstelling, adviseert de voorzitter van de LVVV. “Je hebt deskundigheid nodig op verschillende disciplines. Er kunnen wel mensen uit de mediasector in het bestuur zitten, maar niet alléén maar.”

Het opstappen van het bestuur heeft geen gevolgen voor de bereikbaarheid en werkzaamheden van Mores als meldpunt. Het bestuur en het meldpunt zijn apart van elkaar georganiseerd, laat voormalig voorzitter De Vente weten. Het bestuur heeft een onafhankelijke externe adviseur aangesteld om een nieuw bestuur te vormen dat Mores ‘de komende jaren verder vorm kan geven’.

OPTIONELE BOX: 389 meldingen

Mores.online werd opgericht in 2018 als onafhankelijk en extern meldpunt waar slachtoffers van seksuele intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en pesten in de culturele sector terechtkonden. Vorig jaar, na het schandaal bij The Voice of Holland, sloot ook de NPO zich aan bij het meldpunt. Na de onthullingen over de angstcultuur bij De Wereld Draait Door kwamen er binnen enkele dagen tientallen meldingen binnen.

In 2022 kwamen er bij het meldpunt in totaal 389 meldingen binnen over misstanden in de gehele culturele sector. Dat stond in een rapport dat op Tweede Kerstdag verscheen. Een jaar eerder, in 2021, waren dat er iets meer dan 50.

Lees ook:
Tom Egbers oogde als een boze vulkaan die het liefst vuur zou spuwen

Is een man die niets meer heeft te verliezen hetzelfde als een man die alles heeft te winnen? Toen afgelopen vrijdag bekend werd dat Tom Egbers voorlopig niet te zien is bij NOS Studio Sport, zat hij ’s avonds wel meteen bij Khalid & Sophie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden