VolgenKlussers

Instaklussers laten de doe-het-zelver in je ontwaken

Aneta Bruestle Beeld Aneta Bruestle
Aneta BruestleBeeld Aneta Bruestle

In gelikte Instagram-filmpjes wordt naar hartenlust geklust, zonder dat er ook maar een zweetdruppeltje parelt.

Matthijs Valent

De drijvende kracht achter de populariteit van Avro­Tros-programma Ik vertrek is de zalige overmoed van sommige deelnemers. We gunnen ze een goede afloop, maar niet voordat ze een gruwelijk uit de hand lopende, doch louterende verbouwing hebben ondergaan. Waar haalt een IT’er van in de vijftig toch het idee vandaan dat hij even zelf een villa in Spanje kan opknappen?

De vele klusaccounts op Instagram verleiden ook de achterblijvers om de Icarus van de bouwmarkt te worden. In gelikte filmpjes lijken hele interieurs of meubels moeiteloos te ontstaan uit een hoopje materialen. De Duitse blogger Aneta Bruestle (anetas_leben) zaagt voor je ogen een trendy terras dat ze in een handomdraai in elkaar zet. Woodworkingtips maakt van een boomstronk een levensgrote adelaarsculptuur. Omdat alles op Instagram schittert, gaat het moeiteloos en zonder enige zweetdruppel.

Heel inspirerend, maar ook bedrieglijk. Voor de doorsneepersoon gaan klussen en lijden immers hand in hand. Dat maakt de worstelingen van de deelnemers aan Ik vertrek ook zo herkenbaar: bij elke tegenslag voel je de duim waar je zelf een keer hard op hamerde even kloppen.

Laat mij je er niet van weerhouden iets moois te willen maken, maar vertil je niet. Het account Ikeahack is een goede instap. Dat laat zien hoe je een Lack-tafeltje – waarvan bijna iedereen er minstens een in huis heeft – met wat losse bakjes omtovert tot een Lego-tafel. Vanaf daar kun je zelf verder bouwen. Met blokjes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden